У Росії та світі пройдуть акції пам'яті Бориса Нємцова

У Росії та світі пройдуть акції пам'яті Бориса Нємцова

Фото: Getty Images

У Москві зберуть підписи для вставновлення пам'ятного знака на місці вбивства опозиціонера.

Москві та інших містах Росії й світу пройдуть акції пам'яті російського політика Бориса Нємцова, вбитого рік тому біля стін Кремля. 

Мерія російської столиці узгодила проведення в Москві Маршу пам'яті чисельністю до 50 тисяч осіб, який відбудеться з 14.00 до 16.00 за місцевим часом. Активісти розпочнуть ходу зі Страсного бульвару. Рамки металодетекторів будуть встановлені на самому початку Страсного бульвару, з боку Пушкінської площі, на обох проїжджих частинах.

Як повідомили організатори, влада Москви заборонила проносити через рамки рідини. Також не допускатимуть людей зі свічками, ліхтарями та іншими вогненебезпечними предметами.

Окрім того, влада російської столиці та поліція здійснюватимуть попередній огляд усіх плакатів і транспарантів.

"Марш пройде бульварами до Тургенєвської площі й далі проспектом Сахарова до перетину з Садовим кільцем. У ході Маршу пам'яті здійснюватиметься збір підписів під вимогою встановлення пам'ятного знака на місці вбивства Нємцова. Підписи можна буде здати в кінці маршруту. На Нємцовому мосту, куди в суботу можна буде принести квіти, рух пішоходів по тротуару поруч із народним Меморіалом буде організовано в один бік, від Василівського спуску. У протилежний бік можна буде пройти по іншому боці мостака", - зазначив один із організаторів.

Пам'ятні заходи також пройдуть у Санкт-Петербурзі, Архангельську, Астрахані, Барнаулі, Белфасті, Берліні, Бостоні, Ванкувері, Варшаві, Вашингтоні, Вільнюсі, Володимирі, Воронежі, Єкатеринбурзі, Казані, Кельні, Києві, Кірові, Краснодарі, Лондоні, Мілані, Мурманську, Мюнхені, Новосибірську, Одесі, Римі та багатьох інших містах.

Нагадаємо, що Борис Нємцов був застрелений 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в Москві. За фактом вбивства було порушено кримінальну справу за статтями 105 (вбивство) і 222 КК РФ (незаконний оборот зброї). Розслідуванням займається Головне слідче управління Слідчого комітету Росії. Нещодавно Глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що справа про вбивство російського опозиціонера розкрита.

Під вартою перебувають п'ятеро фігурантів кримінальної справи: ймовірні виконавці Заур Дадаєв, Анзор Губашев та їхні ймовірні помічники Хамзат Баха, Шадід Губашев і Тімерлан Эскерханов.

Слідство вважає, що основним мотивом у справі про вбивство Нємцова є мотив політичної або релігійної ненависті. Після смерті політика стало відомо, що він працював над доповіддю про те, що на сході України на боці терористів воюють російські війська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація