У Росії визнали провал антикризової програми підтримки імпортозаміщення

У Росії визнали провал антикризової програми підтримки імпортозаміщення

Фото: УНІАН

Сільське господарство РФ активно користується бюджетними субсидіями.

Додаткові заходи щодо підтримки імпортозаміщення у сільському господарстві, передбачені антикризовим планом уряду, не реалізовані.

Про це зазначається в матеріалах Рахункової палати РФ, повідомляє lenta.ru.

Мінсільгосп Росії підготував запровадження нового механізму пільгового короткострокового кредитування, при якому процентна ставка для сільгоспвиробників спочатку складає 5% в рік. При цьому сама субсидія буде перераховуватися безпосередньо уповноваженим банкам на компенсацію випадаючих доходів.

Але на 1 жовтня 2016 року проект постанови все ще проходив процедуру міжвідомчого погодження, наголошується у матеріалах Рахункової палати.

"Зростання в сільському господарстві Росії досягнуто за рахунок бюджетних субсидій", — сказав заввідділом міжнародних ринків капіталу Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Яків Міркін. Він відзначив певні успіхи в аграрному секторі Росії, але засумнівався у тому, що вони дадуть імпульс для піднесення економіки.

За словами керівника Рахункової палати Тетяни Голікової, сума авансів, виплачених з федерального бюджету за держконтрактами, по яких роботи не були виконані в термін, склала на 1 липня 600 млрд рублів. Всього авансів було виплачено на 3,8 трлн рублів.

Нагадаємо, ряд країн, у тому числі США і держави-члени Євросоюзу, ввели обмежувальні заходи відносно Росії в 2014 році, зв'язавши їх із входженням Криму до складу Російської Федерації, а потім - з-за військових дій на південному сході України.

У відповідь в серпні 2014 року Москва ввела продовольче ембарго. У червні 2015 року у відповідь на продовження санкцій Росія пролонгувала ембарго на рік.

У середині жовтня 2016-го, на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС в Індії, президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на питання журналістів про можливе пом'якшення заходів у відповідь на санкції Заходу, сказав: "Фіг їм".

І продовжив: "Зараз я вам поясню свою позицію. Це я коротко сказав, а тепер я спробую розкрити. Я не погоджуся, що наші контрзаходи це санкції, це контрзаходи по захисту нашого ринку".

Повʼязані теми:

Наступна публікація