У Сингапурі інспекторів замінять на роботів

У Сингапурі інспекторів замінять на роботів

Фото: Reuters

Машина не братиме хабарів, не втомлюватиметься і не жалітиме.

Сингапурські вчені вирішили питання хабарів на будівництві, запропонувавши приймати готові об'єкти роботам. Науковці впевнені, що від пильного та непідкупного ока машини не вдасться приховати очевидні технічні негаразди, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Людині, аби переконатися, чи якісно збудована кімната, треба виміряти їй стіни, промацати підлогу, обдивитися, чи немає тріщин. Робот справляється в кілька разів швидше, бо користується термальними сенсорами, лінзами та вже закладеними розрахунками. Найголовніше – він не здатен спілкуватися з людьми, яким від нього чогось треба. "Проблема не лише в хабарах. Йдеться про людську психологію. Інспектор може прийти втомленим, чи його око замилиться від одноманітної роботи. Ось треба вам тисячу однакових кімнат перевірити. На черговій ви вже автоматично кажете: нормально тут усе", - пояснює інженер Ердал Каякан.

Ні хабарям на будівництві: сінгапурські вчені вигадали робота, що прийматиме об’єкти

Ні хабарям на будівництві: сінгапурські вчені вигадали робота, що прийматиме об’єкти

Дані аналізу робота одразу видно на екрані, і вони доступні будь-кому, хто працює над конкретним проектом. Мінімізація людського фактору в такій відповідальній і чутливій сфері, як прийом будівель, є дуже важливою. Адже тут неуважність чи заангажованість може коштувати десятків життів, якщо технічну ваду вчасно не усунули. "Ми не маємо на меті замінити всіх людей-інспекторів роботами. Ми думаємо, робот візьме на себе очевидні дефекти, а інспектору залишаться більш комплексні проблеми", - каже Каякан.

Робот заряджається усього дві години, а потім може працювати без перерви півтори доби. Коштуватиме такий електричний інспектор приблизно стільки ж, скільки живому інспектору в Сингапурі платять на рік – від 40 до 60 тисяч доларів. Однак, скоріше за все, цих роботів орендуватимуть, а не купуватимуть. Так буде вигідніше замовникам.

Нещодавно стало відомо, що в Японії замінять фермерів на роботів. Країна планує витратити 36 мільйонів доларів, щоб автоматизувати ферми і розробити 20 нових типів машин.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація