У Сирії курди повідомили про успіхи в наступі на ІД

У Сирії курди повідомили про успіхи в наступі на ІД

Фото: Reuters

Вони зуміли відбити у джихадистів на півночі Сирії кілька ключових позицій.

Сирійські курди заявляють, що досягли істотного прогресу в ході наступу на захоплене бойовиками екстремістської організації "Ісламська держава" місто Манбідж поруч з турецьким кордоном.

За словами курдів, вони зуміли відбити у джихадистів на півночі Сирії кілька ключових позицій і тепер знаходяться в десяти кілометрах від Манбіджа. Воно вважається важливим перевалочним пунктом на шляху до міста Ракка, де знаходиться штаб ісламістів. Крім того, наголошується, що Манбідж і його околиці – остання прикордонна територія, що залишається під контролем ІД. У зв'язку з цим його втрата стане для бойовиків відчутним ударом.

Наступ курдів на місто підтримує з повітря американська авіація. Населення Манбіджа оцінюється приблизно в 80 тисяч чоловік.

Наступ на місто є частиною більш великої операції по звільненню Ракки, в якій крім сирійських курдів бере участь озброєна опозиція. Всього в операції, яка почалася наприкінці травня з наступу на місто Фаллуджа, беруть участь близько 30 тисяч чоловік.

Збройний конфлікт у Сирії триває з 2011 року. Він почався з масових протестів проти режиму президента Башара Асада й переріс в громадянську війну, в якій, за даними ООН, загинули понад 200 тисяч осіб. Угруповання "Ісламська держава" отримала популярність в 2014 році, захопивши кілька міст в Сирії та Іраку і проголосивши на підконтрольних їй територіях халіфат. Організація визнана терористичною і заборонена в багатьох країнах.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що один з лідерів ІД Абу Вахиб був убитий в іракській провінції Анбар в результаті удару з повітря очолюваної США коаліції.

Нещодавно Комітет Палати представників з іноземних справ Конгресу США прийняв дві резолюції по Сирії.

У першій резолюції містяться звинувачення на адресу президента Сирії Башара Асада і його союзників – Росії та Ірану – у військових злочинах проти мирного населення в Сирії. У другій резолюції йдеться, що звірства, які здійснюють бойовики ИГИЛ щодо християн, єзидів і інших етнічних і релігійних меншин, є військовими злочинами, злочинами проти людства і геноцидом.

Росія забезпечила курдів зенітними ракетами

Росія забезпечила курдів зенітними ракетами

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація