У Сирії спостерігається найбільше розгортання військ РФ з часів березневого наказу Путіна - Reuters

Росіяни перекидають до Сирії військових, вантажі та ракетні системи С-300.

Росія значно нарощує свою військову присутність у Сирії після припинення перемир'я, перекидаючи до цієї країни військових, літаки і передові ракетні системи.

Про це пише агентство Reuters, посилаючись на загальнодоступні джерела інформації.

Аналіз цих даних вказує на подвоєння військових поставок по повітрю і морем в порівнянні з майже двотижневим періодом, який передував перемир'ю. Це, як видається, найбільше розгортання військової сили Росії в Сирії після того, як російський президент Володимир Путін в березні завив про згортання своїх військ у цій країні.

Турецький онлайн-проект Bosphorus Naval News, який відслідковує рух кораблів через Босфорському протоку, показує, що з кінця вересня через Стамбул на шляху до Сирії пройшли 10 російських кораблів. Під час 13-денного періоду перед перемир'ям з 27 серпня по 7 вересня через Босфорську протоку пройшли п'ять кораблів ВМС РФ.

Зокрема, кореспондент Reuters у п'ятницю, 7 жовтня, помітив російський малий ракетний корабель "Міраж", який плив через Босфор у напрямку Середземного моря. Дві інші російські ракетні кораблі були розгорнуті в Середземному морі в середу.

Деякі з кораблів, які були відправлені в Сирію, були важко навантажені. Після проходу через Босфор вони направилися до військово-морської бази Росії Тартус в західній сирійській провінції Латакія. Reuters не вдалося встановити, який вантаж вони несли.

Війська і обладнання також повертаються до Сирії по повітрю, згідно з даними на веб-сайті FlightRadar24.com, який відстежує рух літаків.

Російські військові літаки полетіли на російську авіабазу Хмеймім у Сирії шість разів протягом перших шести днів жовтня, у порівнянні з 12 на місяць у вересні і серпні.

Посилена робоча сила, ймовірно, включає в себе фахівців, які мають ввести в експлуатацію ракетні системи С-300. Ці системи поліпшать здатність Росії контролювати повітряний простір в Сирії, і можуть бути спрямовані на запобігання більш жорстких дій з боку США, кажуть аналітики.

"С-300 в основному дає Росії можливість оголосити безпольотну зону над Сирією", - сказав Джастін Бронк, науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI) в Лондоні.

"Це також робить неможливою будь-яку спробу США зробити те саме. Росія може просто сказати: "Ми будемо продовжувати літати і все, що буде загрожувати нашим літакам, буде розглядатися як вороже і буде знищене", - додав аналітик.

Міністерство оборони Росії не відповіло на письмові запити Reuters. Високопоставлений представник військово-повітряних сил цієї країни, виступаючи на умовах анонімності, спростував збільшення поставок військової сили до Сирії.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 14 березня дав наказ про виведення основної частини російської військової угруповання з Сирії. Перша група російських винищувачів покинула Сирію 15 березня. Пізніше США підтвердили, що Росія вивела більшість своїх ударних літаків із Сирії.  

Пізніше бойові дії у Сирії відновилися з новою силою, але 9 вересня Росія і США домовилися про угоду про припинення вогню. Вона зазнала краху після того, як авіація розбомбила гуманітарний конвой, що направлявся в Алеппо. Захід та сирійська опозиція звинуватили Росію та режим Асада в авіаударі, а Москва і Дамаск поклали провину на проамериканську коаліцію.

Втім, команда експертів Bellingcat ідентифікувала фрагмент боєприпасу, яким поцілили у гумконвой. Ним виявилася хвостова частина осколково-фугасної авіабомби ОФАБ-250-270 - некерованої бомби радянського або російського виробництва. Такі снаряди використовує російська або сирійська авіація.

Сирійська та російська авіація відновили масовані бомбардування Алеппо, внаслідок яких гинуть мирні жителі. Через це США оголосили про завершення взаємодії з Росією щодо перемир'я в Сирії. У Білому домі це рішення пояснили тим, що терпіння Вашингтона підійшло до кінця.

Росія повідомила про намір знищувати будь-які повітряні загрози для урядових військ у Сирії

Росія повідомила про намір знищувати будь-які повітряні загрози для урядових військ у Сирії

Повʼязані теми:

Наступна публікація