У Слідчому комітеті назвали суму, за яку найманці вбили Нємцова

У Слідчому комітеті назвали суму, за яку найманці вбили Нємцова

Борис Нємцов / Фото: AP

Зазначено, що учасники групи ретельно готувалися до скоєння вбивства.

Управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Російської Федерації повідомило про завершення розслідування щодо п'ятьох фігурантів справи про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова.

Заура Дадаєва, Шадіда Губашева, Анзора Губашева, Темірлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва звинувачували у скоєнні вбивства за наймом у складі організованої групи та в незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї.

"За версією слідства, в кінці вересня 2014 року Руслан Мухудінов та інші особи запропонували Беслану Шаванову, Дадаєву, Анзору і Шадиду Губашовим, Бахаєву і Ескерханову за грошову винагороду в сумі не менше 15 млн рублів вчинити вбивство Бориса Нємцова. Перелічені особи погодилися із запропонованими умовами і, об'єднавшись в організовану групу, почали планування злочину", - йдеться в повідомленні СК.

Зазначено, що учасники групи ретельно готувалися до скоєння вбивства: вивчали спосіб життя Нємцова, місця його проживання і частого перебування, вели приховане спостереження за ним і, виходячи з цього, обирали спосіб і місце нападу, необхідну відповідну зброю, транспорт, засоби зв'язку. Визначали способи і маршрути відходу з місця злочину.

Також слідчі запевняють, що відновили хронологію подій в день вбивства Нємцова.

27 лютого 2015 року близько 11 години Заур Дадаєв, маючи при собі зброю для стрільби патронами калібру 9-мм, спільно з Анзором Губашовим і Шавановим прибутли до житлового будинку по вулиці Мала Ординка, де проживав Нємцов, з метою проведення за ним прихованого спостереження і можливого вчинення його подальшого вбивства.

Приблизно о 21 годині 45 хвилин цього самого дня, коли Нємцов на автомобілі прямував до ГУМу, члени організованої групи рушили за ним і продовжили стеження. Після того, як Нємцов зі своєю знайомою Анною Дурицькою покинули будівлю універмагу і пішли в бік будинку, Шаванов і Губашов дали сигнал Дадаєву про наявність відповідних умов для вчинення вбивства і про маршрут його руху.

Приблизно о 23 годині 31 хвилину Дадаєв, слідуючи за Нємцовим і Дурицькою по пішохідній доріжці Великого Москворецького мосту, з наявної у нього зброї здійснив не менше 6 пострілів у Нємцова. Від отриманих поранень він помер на місці.

"В момент вчинення злочину Анзор Губашов і Шаванов, перебуваючи в автомобілі, контролювали прилеглу до місця вбивства територію з метою своєчасного попередження про виникнення для них небезпеки, в тому числі про несподівану появу співробітників правоохоронних органів. Після виконання замовлення Дадаєв, Шаванов і Анзор Губашов негайно зникли. Надалі Мухудінов, Шадід Губашов, Ескерханов, Бахаєв та інші особи допомагали трьом співучасникам переховуватися від правоохоронних органів, сприяли їхньому швидкому виїзду за межі московського регіону", - заявили в СК.

Також російські слідчі заявили, що розкрили мотив вбивства: учасники організованої групи ще у вересні 2014 року почали підготовку до скоєння вбивства Нємцова з корисливих мотивів - за обіцяну винагороду в розмірі не менше 15 млн рублів.

Справу стосовно п'ятьох фігурантів направлено для затвердження обвинувального висновку.

"Розслідування виділене в окреме провадження кримінальної справи щодо замовника та організатора вбивства Мухудінова, який перебуває з листопада 2015 року в міжнародному розшуку, а також щодо інших невстановлених осіб триває", - додали в СК.

Раніше в ФСБ заявили, що Нємцова вбили із саморобної зброї, яку зібрали в "домашніх умовах" із привезених з-за кордону деталей. Також у спецслужбі натякнули, що їх могли доставити з України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація