У США перевіряють 14 можливих випадків зараження вірусом Зіка статевим шляхом

У США перевіряють 14 можливих випадків зараження вірусом Зіка статевим шляхом

Фото: Reuters

В регіонах, де спостерігається спалах захворювання вірусом Зіка, чоловікам рекомендується користуватися презервативами.

Центр з контролю і профілактики захворювань США розслідує 14 повідомлень про можливі випадки зараження вірусом Зіка статевим шляхом.

В декількох випадках вірусом виявилися заражені вагітні жінки.

Передбачається, що вірус Зіка може передаватися статевим шляхом після того, як в США був виявлений перший носій цього вірусу, який не виїжджав за межі країни і, імовірно, мав сексуальний контакт із зараженим партнером. В регіонах, де спостерігається спалах захворювання вірусом Зіка, рекомендується всім чоловікам користуватися презервативами, а жінкам - утримуватися від сексу під час вагітності.

Але поки немає підтвердження того, що жінки можуть передавати вірус Зіка своїм статевим партнерам.

Подальші дослідження допоможуть прояснити природу цього захворювання.

Нагадаємо, 25 січня Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що вірус Зіку пошириться на всі країни Північної і Південної Америки, за винятком Канади і Чилі. Потрапивши в 2015 році з Африки та Азії в Південну Америку, він дуже швидко поширився по материку. Зараження відбувається через укуси комарів. Поки неясно, патоген передається від людини до людини статевим шляхом.

Вірус Зіку переносять комарі, а у людей він викликає захворювання, відоме як лихоманка Зіку або хвороба Зіку, що з 1950-х років зустрічається в районах екваторіального поясу в Африці та Азії. У 2014 році вірус поширився на схід через Тихий океан і досяг Південної Америки, Центральної Америки, Карибських країн і поки вважається пандемією.

Повідомляють, що захворювання схоже на легку форму лихоманки денге. Серед головних його симптоми - гарячка, головний біль, кон'юнктивіт, біль в суглобах, м'язах і висип.

Найбільш небезпечним вірус є для вагітних жінок, оскільки вважається, що викликає дефекти мозку в нарожденного малюка. У ВООЗ наголосили, що вірус викликав пошкодження головного мозку у тисяч немовлят в Бразилії. Вакцини для профілактики або лікування вірусу не існує.

Але вчені заявили, що вакцина може бути готова до кінця цього року. Зараз його тестують на тваринах.

Сама хвороба викликає невелике підвищення температури і висип.

Слід зауважити, що вірус Зіку швидко поширився за межі Америки. Він проник також у кілька країн Європи, крім Німеччини, це - Швейцарія, Данія,Швеция, Великобританія, Португалія і Нідерланди.

Крім того, в Китаї був госпіталізований 34-річний хворий, який підхопив вірус в

Венесуелі. Однак, за кілька тижнівхворого виписали після підтвердження повного одужання.

Слід зауважити, що МОЗ України попередив, що в країні немає комарів-переносників вірусу Зіку.

В США заборонили брати кров жителів тих штатів, де зафіксували випадки зараження на вірус Зіка

В США заборонили брати кров жителів тих штатів, де зафіксували випадки зараження на вірус Зіка

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація