У Стамбулі відмовилися погодити проведення щорічного гей-параду

У Стамбулі відмовилися погодити проведення щорічного гей-параду

Фото: Reuters

В Туреччині посилені заходи безпеки після низки нападів з боку курдських повстанців і екстремістського угруповання "Ісламська держава".

Влада Стамбула не дала дозволу на проведення щорічного гей-параду 26 червня, пояснивши, що заборона продиктована "міркуваннями безпеки та громадського порядку".

Раніше на цьому тижні одна з ультра-націоналістичних турецьких угруповань виступила з погрозами зірвати акцію, якщо влада не заборонять її. У Туреччині посилені заходи безпеки після низки нападів з боку курдських повстанців і екстремістського угруповання "Ісламська держава".

У червні минулого року поліція в Стамбулі використовувала гумові кулі і водомети проти учасників гей-параду. Поліцейські застосували силу, після того, як протестувальники почали викрикувати гасла, звинувачуючи президента Реджепа Тайіпа Ердогана в фашизмі.

Крім того, парад збігся зі священним для мусульман місяця Рамадан, що викликало невдоволення багатьох віруючих. До цього гей-паради в Стамбулі проходили 11 разів, і ніяких серйозних інцидентів в ході їх проведення не було.

Нагадаємо, 12 червня вночі в американському місті Орландо невідомий увірвався в клуб Pulse, де влаштовує вечірки ЛГБТ-спільнота, і відкрив стрілянину. Жертвами інциденту стали 50 людей, ще 53 отримали поранення і були госпіталізовані.

Вбивця був ліквідований під час перестрілки зі спецназівцями.Він був озброєний гвинтівкою і пістолетом, при ньому також був підозрілий пристрій. Повідомлялося, що він захопив заручників і забарикадувався в гардеробі. Видання Washington Post повідомило ім'я підозрюваного. Ним виявився 29-річний Омар Матін.

Місцева поліція визнала напад на нічний клуб терактом. Стрілянина в орландском клубі стала найчисельнішою за кількістю жертв в історії США і другим найбільшим терактом 11 вересня 2001 року. У штаті Флорида ввели надзвичайний стан.

Омар Матін перед нападом на гей-клуб подзвонив в поліцію і поклявся у вірності "Ісламській державі". Пізніше терористична організація "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність на криваву стрілянину в гей-клубі в Орландо.

Дружина стрільця із Орландо каже, що намагалася відмовити чоловіка від його планів

Дружина стрільця із Орландо каже, що намагалася відмовити чоловіка від його планів

Повʼязані теми:

Наступна публікація