У тілах жертв МН17 знайшли частинки ракети, випущеної з "Бука" - ЗМІ

У тілах жертв МН17 знайшли частинки ракети, випущеної з "Бука" - ЗМІ

За словами Василя Вовка, ніхто не сумнівається, що "Бук" був російським. / Фото: Reuters

Один з дослідників катастрофи МН17 розповів про попередні висновки розслідування.

У тілах жертв рейсу MH17 були знайдені частинки ракети, випущеної із системи "Бук".

Такі попередні результати дослідження міжнародної дослідницької групи з розслідування катастрофи MH17, повідомляє голландське видання NOS.nl з посиланням на колишнього керівника українського відділення цієї групи Василя Вовка.

За його словами, голландські, австралійські та українські експерти досліджували ракети класу "Бук", у тому числі в Україні. Вони розібрали одну таку ракету, щоб порівняти її з частинами, які були знайдені в тілах жертв.

"Фрагменти, які були знайдені в тілах загиблих, нагадують зразки досліджуваного "Бука". Ці зразки були передані експертам для порівняльного дослідження", - сказав Вовк.

Після того, як дослідники отримали ще більше доказів, що літак був збитий з "Бука", виникає питання, хто це зробив. За словами Василя Вовка, ніхто не сумнівається, що це був "Бук", доставлений з території Росії.

"У дослідницької групи є докази того, що цей був "Бук" у руках терористів. І що російським політикам і високопоставленим військовим відомо про те, що "Бук" був доставлений до України в липні минулого року з метою збити літак", - сказав Василь Вовк.

"Я думаю, що від'їзд такої зброї, як "Бук", за межі Росії без інструкції зверху неможливий... Міністр оборони Росії мав про це знати", - додав він.

Дослідницька група з розслідування катастрофи МН17 підтверджує, що Василь Вовк донедавна був частиною команди, але вважає його заяви "не обережними".

"Ми розглядаємо різні сценарії, у тому числі найбільш вірогідний, що MH17 збитий ракетою "Бук". Але разом із тим інші сценарії не можуть бути виключені", - йдеться у коментарі дослідницької групи.

Команда дослідувачів ще не знає, чи був намір збити цивільний літак, чи його переплутали з українським військовим. Очікується, що дослідження буде завершено в кінці цього року.

Нідерландська рада з безпеки оприлюднила доповідь про причини катастрофи МН17

Нідерландська рада з безпеки оприлюднила доповідь про причини катастрофи МН17

Авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.

Українські військові, журналісти та міжнародні експерти неодноразово наводили докази, що лайнер збили бойовики "ДНР" за допомогою зенітно-ракетного комплексу "Бук", який після трагедії був терміново відправлений до Ростовської області.

Одразу після катастрофи бойовики і російські ЗМІ заявили, що був збитий український транспортний літак. Коли ж стали відомі наслідки, повідомлення у соціальних мережах почали масово видаляти, а росіяни взялись звинувачувати в трагедії українських військових. Висувалась безліч версій, які спростувались свідками, спеціалістами, фото- і відеодоказами.

1 липня 2015 року Нідерланди завершили роботу над проектом остаточного звіту про причини катастрофи, публікація якого відбудеться у першій половині жовтня цього року.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. 

У Кремлі назвали ідею винести тему про трибунал через катастрофу "Боїнга" на Генасамблею ООН, де Росія вже не матиме права вето, безперспективною і недоречною.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація