У Тунісі ввели комендантську годину через найбільші протести з часів "арабської весни"

Заворушення почалися після самогубства хлопця, якому не дали роботу.

В Тунісі по всій країні запроваджено комендантську годину через масові протести, які тривають вже кілька днів. 

Демонстрації почалися після того, як у місті Кассерін звів рахунки з життям молодий чоловік, якому відмовили в отриманні роботи. Хлопець заліз на стовп електропередач і загинув від удару струмом, передає Радіо Свобода.

В різних частинах країни протестувальники штурмували урядові будівлі і поліцейські дільниці. Між мітингувальниками і поліцейськими відбуваються зіткнення, в хід йдуть "коктейлі Молотова". Внаслідок зіткнень загинув один поліцейський, 10 осіб отримали поранення. Близько 20 учасників протестів були затримані.

Протести називають найбільшими з часів "арабської весни" 2011 року, що призвели до падіння авторитарного режиму Зіна ель-Абідін Бен-Алі. Зараз мітингувальники виступають проти безробіття і бідності – рівень безробіття серед молоді в Тунісі становить приблизно 30 відсотків.

Прем'єр-міністр Тунісу Хабіб Ессід під час зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом в Парижі заявив, що ситуація в країні "взята під контроль". Олланд в той же день повідомив, що Франція надасть Тунісу в найближчі п'ять років близько одного мільярда ста мільйонів євро, щоб допомогти впоратися з проблемами в економіці.

Нагадаємо, в грудні 2010 року в Тунісі почалися масові виступи проти керівництва країни, які у січні переросли у сутички з силами правопорядку. Після того, як ситуація почала виходити з-під контролю, Бен Алі, який правив більше 23 років, залишив країну разом зі своєю родиною, попрямувавши до Саудівської Аравії.

Революція в Тунісі вважається початком "арабської весни" – хвилі заворушень, які охопили країни Близького Сходу. Услід за Тунісом президента скинули єгиптяни, масові протести переросли в громадянську війну в Лівії, лідера якої - полковника Муаммара Каддафі – повстанці вбили під час захоплення останнього його оплоту.

Неспокійною досі залишається ситуація в Сирії, Ємені та низці інших держав.

Повʼязані теми:

Наступна публікація