У Туреччині поліція "травить" демонстрантів газом і зриває з них протигази

У Туреччині протести поновилися з новою силою. Поліція розганяє демонстрантів сльозогінним газом і водометами.

На площі Таксим в Стамбулі почалися масові арешти, а поліція розганяє демонстрантів сльозогінним газом і водометами.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український журналіст Осман Пашаєв, що знаходиться в Стамбулі.

Крім того, він зазначив, що поліцейські зривають маски і протигази з демонстрантів.

"Дихайте глибше. Демонстрантам користуватися протигазами не можна. Цікаво, в якому турецькому законі це написано? Ось так поліція зриває їх з людей", - зазначив Пашаєв, підтвердивши свої слова прикріпленим відео.

Як повідомлялося раніше, масові арешти демонстрантів почалися під час виступу Тайіпа Ердогана на площі Таксим.

Виступ Ердогана відбувся в районі Казлічешме. На нього зібралися близько 300 тисяч прихильників прем'єр-міністра.

Протести в Туреччині / Фото: Фото EPA/UPG
Одночасно з проурядовим мітингом, зіткнення опозиційних демонстрантів з поліцією тривали не тільки в Стамбулі, але і в Анкарі. У турецькій столиці влада також використовували сльозогінний газ.

Зазначимо, розгін демонстрантів з парку Ґезі, де тривалий час збиралися противники уряду Реджепа Тайіпа Ердогана, стався ввечері в суботу, 15 червня.

У ніч на неділю тисячі маніфестантів спробували пройти до парку і прилеглої до нього площі Таксим, проте їх зупинила поліція, яка застосувала сльозогінний газ.

У неділю спроби опозиціонерів пройти в центр міста тривали, проте поліція продовжувала використовувати газ і повністю блокувала доступ на Таксим.

При спробі пройти через площу було затримано п'ятеро турецьких журналістів, у яких не виявилося з собою службових документів.

Протести в Туреччині / Фото: Фото EPA/UPG
Раніше, 14 червня, в Стамбулі був затриманий за несанкціоновану зйомку російський журналіст Аркадій Бабченко. Пізніше його звільнили, і 16 червня він повернувся до Росії.

Антиурядові демонстрації в різних містах Туреччини тривають з початку червня. Первісним приводом для них стали плани влади щодо забудови парку Ґезі в Стамбулі, але незабаром демонстранти стали виступати з масштабними політичними вимогами, включаючи відставку Ердогана.

Проте, прем'єр заявляв, що маніфестації інспіровані опозиційними політичними силами і не відображають настроїв більшості громадян.

Повʼязані теми:

Наступна публікація