У Туреччині звинуватили Україну у пособництві руху опозиціонера Гюлена

У Туреччині звинуватили Україну у пособництві руху опозиціонера Гюлена

Фото: Сайт Фетуллаха Гюлена

Турецька влада вважає проповідника організатором спроби військового перевороту.

Турецькі урядові мас-медіа звинуватили Україну в пособництві руху опозиціонера Гюлена, якого влада Туреччини називає заколотником та ледь не терористом. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Зокрема, тамтешні журналісти пишуть про школи у Києві та Одесі, в яких начебто пропагують ідеї цього ісламського проповідника.

Тим часом, правозахисники міжнародної організації "Amnesty International" звинуватили владу Туреччини у недотриманні прав людей. Кажуть, в країні катують та навіть ґвалтують підозрюваних у причетності до заколоту.

Після невдалого перевороту за ґратами утримують понад 13 тисяч людей, серед них 62 дитини віком від 14 до 17 років. Спілкуватися з батьками їм не дозволяють.

До того ж 25 липня прокурор Стамбула підписав ордер на арешт ще й 42 журналістів. Серед них у списку відома репортерка Назлі Ілічак, яка писала викривальні статті про корупцію у владі. У прокуратурі кажуть - арешт журналістів вкрай необхідний для розслідування заколоту.

У найближчі кілька днів турецька влада також планує провести зачистки у своїх посольствах за кордоном. Загалом, лише за тиждень, окрім масових арештів, турецька влада ще й звільнила понад 50 тисяч солдатів, поліцейських, суддів, чиновників та навіть вчителів.

Турецькі мас-медіа звинуватили Україну в пособництві руху опозиціонера, якого там називають головним заколотником

Турецькі мас-медіа звинуватили Україну в пособництві руху опозиціонера, якого там називають головним заколотником

В ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини здійснили спробу державного перевороту. Під час зіткнень, за останніми даними, загинули більше 260 людей. Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив про те, що ситуація в державі зараз значною мірою перебуває під контролем. У Генштабі, своєю чергою, заявили, що організаторами перевороту були представники ВПС і військової поліції.

Лише в ніч після повстання було заарештовано більше 13 тисяч людей. Серед затриманих - 1329 поліцейських, 8831 військовий, а також 2100 суддів і прокурорів. Розформовано президентську гвардію, з якої 300 осіб також заарештовані. Закрито понад 2000 організацій, які підозрюють у зв'язку з головним заколотником. Арешти в країні продовжуються. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація