У Туреччинні повернення смертної кари збираються винести на референдум

У Туреччинні повернення смертної кари збираються винести на референдум

Фото: Reuters

Відповідне припущення зробив глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу.

Рішення з питання про повернення смертної кари в Туреччині може бути прийнято в ході загального референдуму. Про це глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу заявив в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, передає DW.

"Питання - дуже серйозне", - підкреслив міністр. У зв'язку з цим, за його словами, небажано діяти "під впливом моменту". За твердженням глави зовнішньополітичного відомства Туреччини, правляча Партія справедливості і розвитку перебуває під сильним суспільним тиском.

"Ми отримуємо тисячі СМС і повідомлення в Twitter, в яких говориться: "Якщо ви не введете смертну кару, ми більше не будемо голосувати за вашу партію", - зазначив міністр.

Він також заявив, що ЄС "не має права" повчати Анкару в цьому питанні. "Це не призведе ні до чого хорошого", - резюмував він. Раніше уряд ФРН застеріг Туреччину від введення смертної кари.

"У Німеччини і Євросоюзу є чітка позиція: ми категорично проти смертної кари", - підкреслив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт. Він також зазначив, що Анкара підписала протокол до Європейської конвенції про захист прав людини, тим самим повністю відмовившись від цієї міри покарання.

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

Нагадаємо, у ніч проти 16 липня група заколотників у Туреччині спробувала вчинити переворот. Основними місцями протистояння стали Анкара і Стамбул. Бунтівники вивели на вулиці військову техніку і атакували ключові військові об'єкти. На ранок путч був подавлений.

В результаті 246 осіб загинули, ще понад 2,1 тисячі отримали поранення. В організації спроби перевороту Анкара звинуватила опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, що живе в США. Туреччина наполягає на його екстрадицію, Гюлен свою провину заперечує.

Після невдалої спроби державного перевороту кількість людей, які постійно чи тимчасово позбулися посад, вже сягає майже 70 тисяч. Кадрова "чистка" зачепила більшість державних сфер, зокрема систему освіти, медицину, армію, правоохоронні органи, а також ЗМІ. У твіттері турецького журналіста Махіра Зейналова, що живе за межами країни, зібрані фотографії арештів деяких з журналістів:

Journalist arrests continue in Turkey

Повʼязані теми:

Наступна публікація