У Варшаві тисячі поляків вийшли підтримати екс-президента Валенсу

Активісти також протистують проти правлячої партії "Право і справедливість".

У Варшаві проходить багатотисячна акція Комітету захисту демократії, спрямована як на підтримку екс-президента Польщі Леха Валенси, так і проти дій правлячої партії "Право і справедливість".

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Чергова акція Комітету захисту демократії відбувається під гаслом "Ми народ".

У акції беруть участь представники різних регіонів країни.

Як повідомив у своєму Твіттері заступник мера Варшави Ярослав Южвяк, в акції беруть участь понад 55 тисяч осіб, і люди продовжують прибувати.

Учасники акції тримають прапори ЄС та Польщі. На транспарантах написані гасла на захист Леха Валенси.

Леха Валенса неодноразово згадують і зі сцени.

"Стоїмо за нього стіною" - заявляли в мікрофон організатори.

"Ми приїхали сюди, щоб розповісти собі, чому ми маємо боронити Польщу і чому мусимо боронити символи. Ми приїхали сюди боронити Леха Валенсу, польську історію, польську легенду… Ми разом захистимо Польщу перед злими людьми, захистимо її перед президентом Качинським", - заявив Гжегож Схетина, лідер опозиційної "Громадянської платформи" і екс-глава МЗС Польщі.

Зі сцени зачитали і лист самого Валенси, який був зустрінутий оплесками.

"Навіть в найгірших снах я не уявляв, що через роки після боротьби за свободу, репресій, ревізіонізму, арештів удару по нас завдасть апарат демократичної держави", - цитує видання лист Валенси.

Повідомляється, що акція проходить у спокійній атмосфері. Зокрема, організатори закликали учасників не закривати обличчя і утриматися від використання піротехніки.

Нагадаємо, що 22 лютого в архів Інституту національної пам'яті Польщі потрапили та ознайомилися з цією справою журналісти та вчені. З сьогоднішнього дня в архіві тепер доступні документи щодо секретного агента "Болек", які були підписані екс-президентом Польщі Лехом Валенсою.

Матеріали, які датуються 21 грудня 1970 року містять зобов'язання про співпрацю, затверджене Валенсою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація