У ЄС закликали Велику Британію не грати в котика і мишку

У ЄС закликали Велику Британію не грати в котика і мишку

Фото: Reuters

Він Лондона вимагають визначеності та швидких дій.

Шотландський уряд хоче залишитися в Євросоюзі. У Глазго готові до прямих переговорів із Брюсселем щодо цього питання, а якщо такого не дозволять закони – то і до рефрендуму про незалежність від Великої Британії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тим часом у ЄС просять Лондон не баритися з подачею заявки на вихід із союзу. У Брюсселі не приховують гіркоту та образу від рішення більшості англійців. Однак, хоч рішення тут зустріли з розчаруванням, мститися непоступливій Великобританії ЄС не збирається і не буде. Натомість від Лондона вимагають ясності. Це означає, що після референдуму розлучення треба оформити офіційно. Цього в унісон вимагали глави МЗС шести країн-засновниць Європейського Союзу.

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Італії, Нідерландів, Бельгії і Люксембурга обговорили ситуацію в Берліні на віллі Борзіг. "Після рішення, яке зробила Великобританія, потрібно розпочати процес виходу країни. Ми разом закликаємо – цей процес має розпочатися якомога швидше", - наголосив глава МЗС Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Міністри закордонних справ країн-засновниць ЄС обговорили рішення Великої Британії

Міністри закордонних справ країн-засновниць ЄС обговорили рішення Великої Британії

Фактичинй процес виходу Великобратинії з ЄС згідно статті 50 Ліссабонської угоди може розпочати тільки сама країна, поставивши відповідний запит в Брюсселі. Прем'єр Великобританії Девід Кемерон йде у відставку аж восени і повністю передає справи наступнику. Але навіть лідер табору за вихід Британії з ЄС Борис Джонсон заявляє, що поспіхом це робити не потрібно. Така зависла ситуація європейцям категорично не подобається.

"Проблема в тому, що запит про вихід з ЄС згідно 50 статті може зробити тільки Великобританія сама, її уряд або парламент. І ніхто в Європейському Собюзі не може це нав'язати. Я сподіваюся, ми не будемо грати в котика і мишку. Це не личить Великобританії і не личить Євросоюзу. Народ сказав своє слово, і тепер ми маємо це рішення виконати", - наголошує міністр закордонних справ Люксембурга Жан Ассельборн.

Переговорний процес має тривати два роки, і навіть якщо їх буде мало, через два роки після запиту про вихід Великобританія має залишити ЄС автоматично. Доти країна залишається повноцінним членом ЄС – сказала Меркель. Водночас переговори по виходу Великобританії вестимуться спокійно і з врахуванням інтересів інших 27 країн членів – наголосила канцлер ФРН. Однак реально вже зараз для Великобританії в ЄС більше не є, як було – так вже сьогодні у відстаку британець комісар ЄС з питань фінансів. Депутати-британці в Європарламенті працюватимуть до завершення каденції і більше не обиратимуться. Наступного року Велкобританія мала б перейняти головування в ЄС, утім найімовірніше країну, що перебуває в процесі виходу з Союзу, цього права позбавлять

Тим часом у самій Британії шаленими темпами збирає підписи інтернет-петиція про повторний референдум. Документ розмістили на сайті Британського парламенту вже наступного дня після скандального референдуму – і кількість підписів під ним змінюється щогодини. Його підтримали вже понад 2 млн людей. Напередодні 52% британців обрали для країни вихід з Євросоюзу.

Кореспондент ТСН Наталка Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація