У Європі придумали, як можна відмовитися від "примхливого та непередбачуваного" російського газу

У Європі придумали, як можна відмовитися від "примхливого та непередбачуваного" російського газу

Минулого тижня Росія обмежувала постачання газу в країни ЄС, які перепродують його Україні / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Депутати Держдуми РФ запропонували заборонити постачати газ тим країнам, які перепродують його Україні.

Кремль паралельно зі збройною агресією на Донбасі минулого тижня активізував наступ на газовому фронті.

Іще в квітні цього року Україна відмовилася купувати російський газ за найвищою в Європі ціною, а в червні Росія повністю перекрила Україні газову трубу. І тепер Київ розраховує на власний газ та реверсні поставки з Європи. Саме по реверсу вдарила кілька днів тому Москва. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Росія скоротила постачання блакитного палива полякам: рівно настільки, скільки вони перекачували Україні. Реверс із Польщі був навіть припинений, хоча згодом його відновили за рахунок європейських сховищ.

Угорцям, які теж постачали газ Україні, російський "Газпром" штучно підвищив ціну, зробивши її невигідною для нашої держави.

Заявила про зменшення обсягів постачання блакитного палива і Німеччина.

Кремль активізував наступ на газовому фронті

Кремль активізував наступ на газовому фронті

Київ терміново закликав Євросоюз розслідувати такі дії Кремля. І хоч офіційно скорочення поставок "Газпром" заперечує, вірні Путіну депутати Держдуми вже запропонували законом заборонити продаж газу тим країнам, які потім постачають його реверсом Україні.

Лінія захисту Європи - намір створити антигазпромівський фонд, розміром у 20 млрд євро. Створюють його для того, щоб перейти на дорожчий, але надійніший норвезький і катарський газ. І - цілком відмовитися від російських закупок. А це для Росії може стати катастрофою. Бо вже цього року її головне джерело доходів – "Газпром" - утратив значно більше, ніж навіть прогнозували його недруги - близько 40 відсотків прибутків. Тому не виключено, що газова війна Росії проти України та ЄС матиме ефект - бумеранга.

Нагадаємо, наступні переговори щодо ціни російського газу для України мають відбутися 20 вересня у Берліні.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація