У Євросоюзі закликали Вірменію та Азербайджан до негайного перемир'я

У Євросоюзі закликали Вірменію та Азербайджан до негайного перемир'я

Могеріні прокоментувала ситуацію в Нагірному Карабасі / Фото: Reuters

У Брюсселі стурбовані тим, що відбувається в Нагірному Карабасі.

Європейський Союз глибоко стурбований ситуацією в Нагірному Карабасі. Це випливає з коментаря глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні щодо різкого загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном.

"Повідомлення про бої уздовж лінії зіткнення викликають глибоке занепокоєння. Я закликаю всі сторони негайно припинити бойові дії і дотримуватися перемир'я. Сторони повинні проявити стриманість і уникати подальших дій і заяв, які можуть привести до ескалації", - заявила представник Брюсселя.

За словами Могеріні, ЄС шкодує про загибель людей, зокрема, мирних громадян.

"ЄС повністю підтримує зусилля мінської групи ОБСЄ і трьох співголів. Ми очікуємо, що обидві сторони будуть суворо дотримуватися перемир'я, утримаються від використання сили і відновлять зусилля для мирного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту", - йдеться в офіційному комюніке.

У ніч на суботу, 2 квітня, між Вірменією та Азербайджаном поновилися бойові дії. Міноборони Азербайджану повідомило, що військові підрозділи Вірменії обстріляли прифронтові села з великокаліберних кулеметів, мінометів, гранатометів і важкої артилерії.

У зв'язку з цим, підрозділи армії Азербайджану, артилерійські частини і інші види військ в Агдере-Тертер-Агдамском і Ходжавенд-Фізулінському напрямку здійснили відповідні дії проти вірменських військ. За інформацією Міноборони Азербайджану, режим припинення вогню порушили саме вірменські війська.

Як згодом повідомило Міністерство оборони Азербайджану, в ході відновленого конфлікту в Нагірному Карабасі військові Азербайджану знищили 6 вірменських танків, 15 артилерійських установок, укріплені інженерні споруди. У відомстві також зазначають, що ВС Вірменії збили один вертоліт МІ-24, який був притягнутий до нанесення авіаударів. Крім того, під час підриву на міні вийшов з ладу один танк.

За даними азербайджанського міністерства, були вбитими або отримали поранення понад 100 вірменських військовослужбовців. У відомстві також інформують про втрату 12 військовослужбовців азербайджанської армії.

Натомість в Міноборони Вірменії наголошують, що саме військові Азербайджану спробували проникнути в тил Армії оборони невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки, використовуючи танки, артилерію і авіацію. У Єревані додають, що наразі противник відкинутий на вихідні позиції і зазнає втрат.

Згодом у відомстві заявили, що вірменські військові виявили і знищили розвідувально-диверсійну групу ВС Азербайджану. Крім того, прес-секретар міністра оборони Вірменії Арцруни Ованесян на своїй сторінку в Facebook поінформував, що ВС Азербайджану на південно-східному напрямку втратили два танка і ще один вертоліт, на північно-східному - один танк і два безпілотні літальні апарати.

Військове керівництво Нагірно-Карабаської Республіки також повідомило про близько 40 вбитих азербайджанських військових, а  також проінформувало про втрати з боку вірменської сторони, проте кількість загиблих не зазначило.

Повʼязані теми:

Наступна публікація