У зоні відчуження "Фукусіми" оселився чоловік із тваринами

У зоні відчуження "Фукусіми" оселився чоловік із тваринами

У Японії згадали жертв цунамі 2011 року / Фото: Reuters

Японець повернувся, аби врятувати худобу, котра залишилася після евакуації людей.

У Японії вшанували роковини однієї з найбільших трагедій сучасності. П'ять років тому в країні з'явився власний Чорнобиль, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Атомна електростанція "Фукусіма" не витримала найстрашнішого в японській історії землетрусу. Після цього на узбережжя обрушилася смертельна хвиля. Цунамі забрало 20 тисяч життів.

На офіційній церемонії спомину імператор Акіхіто, який разом із дружиною вразив світ, стаючи навколішки перед кожним постраждалим, теж згадує про вигнаних стихією – і досі не влаштованих людей.

"Все можливе роблять для того, аби покращити становище, але моє серце крають думки про тих людей, які не можуть повернутися додому", - заявив він.

Японія цунамі 2011

Трьом високопосадовцям власниці АЕС "Фукусіма", що не витримала землетрусу, днями висунули офіційні звинувачення. Збитки від трагедії склали 12 мільярдів доларів. Ліквідація пошкоджених енергоблоків займе ще кілька десятків років.

В японському Чорнобилі є зона відчуження. У ній, в 9 км від атомної електростанції Мацумура Наото годує худобу. Останній мешканець колись 16-тисячного міста Томіока повернувся після того, як його силоміць евакуювали. Каже, не міг залишатися осторонь, знаючи, що покинуті фермерами тварини вмирають.

"Доки я тут, вони не голодуватимуть. Це ж живі істоти, неможна спершу годувати їх, а потім кинути напризволяще", - пояснив він.

Струму в місті немає, телефон та ноутбук він заряджає від сонячних батарей. Радіє, що завдяки сотням статей та репортажів йому доправляють гуманітарну допомогу, котрої вистачає на життя йому та десяткам його підопічним.

Як повідомлялося, у Японії квітами та масовими молитвами згадали жертв смертельного цунамі.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

У Японії річниця однієї з найбільших трагедій сучасності

У Японії річниця однієї з найбільших трагедій сучасності

Повʼязані теми:

Наступна публікація