Усе про теракт у Стамбулі: кількість загиблих, ким були нападники, ситуація з рейсами

В аеропорту Ататюрка пролунали три вибухи, а перед цим терористи вели вогонь  з автоматів.

Увечері 28 червня у міжнародному аеропорту Стамбула імені Ататюрка пролунали вибухи та почалася стрілянина. Внаслідок теракту загинули 36 людей, 147 отримали поранення, серед них – один українець. Більшість загиблих – громадяни Туреччини, але серед них є іноземці, у тому числі українка.

ТЕРОРИСТИ ПРИЇХАЛИ ДО АЕРОПОРТУ НА ТАКСІ

Було три вибухи – вони пролунали на вході, виході і на парковці міжнародного терміналу. Нападників було семеро, троє з них загинули, ще трьох затримали, одного досі шукають. Вбивці прибули до летовища на звичайному таксі. Спочатку вони стріляли з автоматів Калашнікова, а потім підірвали себе.

"Терористи приїхали в аеропорт на таксі, а потім здійснили свої атаки" - сказав в ефірі національного телебачення прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим. "Вони були зі зброєю. Попередні результати розслідування показують, що три зловмисники відкрили вогонь, а потім підірвали себе".

У Турецькому аеропорту "Ататюрк" прогриміло 3 вибухи

У Турецькому аеропорту "Ататюрк"  прогриміло 3 вибухи

КИМ БУЛИ НАПАДНИКИ

Відповідальності за теракт досі не взяв на себе ніхто. Турецькій владі протистоять два угрупування – Робітнича партія Курдистану та "Ісламська держава". Але РПК вже заявила, що непричетна до вибухів у Стамбулі. За словами представника курдів, вони не використовують для своїх атак смертників і вбивають лише представників турецької влади, а не звичайних громадян. Поліція та прем'єр-міністр Туреччини винуватять у нападі угруповання ІДІЛ.

СИТУАЦІЯ З РЕЙСАМИ НА СТАМБУЛ

Одразу після теракту усі пасажири та персонал були евакуйовані з аеропорту. Були запроваджені обмеження на прийом літаків. Деякі рейси, що прямували у Стамбул, перенаправлялися в інші аеропорти. Літаки, котрі щойно вилітали, поверталися назад. На ранок 29 червня аеропорт Ататюрка відновив роботу, повітряний простір Туреччини відкритий.

Вночі літаки з України до Туреччини не випускали. Але рано вранці з Харкова таки вилетів один рейс до Стамбула. До Одесі вночі прибув перший після теракту рейс з українцями - вони відлітали просто в момент вибуху. Нічний рейс, який мав відправлятися до міжнародного аеропорту Ататюрка, скасували. З Борисполя всі літаки до Туреччини сьогодні відправляються за розкладом. У ці хвилини злітає - літак до Анталії, більшість його пасажирів - туристи, що вирушили - на відпочинок. За інформацією ТСН, квитків ніхто не повертав. О восьмій до Борисполя мали прибути два літаки - зі Стамбулу. Втім, за останньою інформацією, вони затримуються щонайменше на - півтори години.

Аеропорт "Ататюрк" відновив роботу

Аеропорт "Ататюрк" відновив роботу

НЕ ПЕРШИЙ ТЕРАКТ У ТУРЕЧЧИНІ

Вибухи у Стамбулі – не перший теракт із великою кількістю загиблих у Туреччині, який стався цього року.

У березні цього року 37 людей загинули, коли начинений вибухівкою автомобіль підірвався біля автобусної зупинки в турецькій столиці, Анкарі. У нападі підозрюють курдські воєнізовані угрупування.

Шість днів по тому терорист-смертник ІДІЛ підірвав себе на одній з головних вулиць Стамбула, убивши чотирьох.

За місяць до цього 28 людей були вбиті внаслідок вибуху поблизу штаб-квартири збройних сил Туреччини у центрі Анкари. Робітнича партія Курдистану взяла на себе відповідальність за цей теракт.

У січні принаймні 10 німецьких туристів загинули в результаті теракту на площі Султанахмет у Стамбул. Турецька влада поклала відповідальність за цей злочин на ІДІЛ.

Вочевидь ці атаки мають за мету підірвати індустрію туризму Туреччини, ключового сектора національної економіки.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація