Ув'язнений у Росії українець вимагає вибачень від РФ за заподіяну шкоду

Ув'язнений у Росії українець вимагає вибачень від РФ за заподіяну шкоду

Фото: Українська служба ВВС

Український в'язень також подасть до суду на скандального Дмитра Кисельова за наклеп

Незаконно засуджений у Росії українець Сергій Литвинов вимагає від РФ вибачень за незаконне кримінальне провадження проти нього. Таку заяву до Генпрокуратури Росії українець передав через свого адвоката Віктора Паршуткина, пише "Радіо Свобода".

У заяві зазначається, що на Литвинова у РФ одразу відкрили нову кримінальну справу після того, як правозахисники довели, що він нікого не вбивав у Луганській області, у чому його і звинувачував Слідчий комітет РФ. Його звинуватили у грабежі та засудили до 8,5 років ув'язнення.

Окрім того, найближчими днями до суду у порядку цивільного провадження буде поданий позов щодо відшкодування моральної шкоди, а також позов проти телеканалу "Росія" та Дмитра Кисельова за наклеп.

"Я незаконно утримувався під вартою з 20 серпня 2014 року до 8 липня 2015 року. Комплексна психолого-психофізіологічна судова експертиза від 3 серпня 2015 року встановила, що мене катували з тим, щоб змусити підписати складені слідчими протоколи допитів з "зізнаннями" у вбивстві не менше 39 осіб. Експертиза також встановила, що ці "зізнавальні" свідчення були записані не з моїх слів, тобто слідчі фальсифікували матеріали справи. У зв'язку з цим вимагаю принести мені від імені Російської Федерації офіційні вибачення за заподіяну шкоду внаслідок кримінального переслідування", -  заявив Литвинов.

При цьому, адвокат українця наголосив, що у разі ігнорування заяви українця російською Генпрокуратурою подасть оскарження до суду.

Нагадаємо, у Росії Тарасівський районний суд Ростовської області виніс вирок проти українця Сергія Литвинова: його визнали винним у справі про розбій в Луганській області і засудили до 8,5 року колонії суворого режиму. На етапі дебатів сторін держобвинувачення просило призначити Литвинову покарання у вигляді 9 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація