Узбекистан після Карімова може опинитися на межі громадянського протистояння

Узбекистан після Карімова може опинитися на межі громадянського протистояння

Фото: Reuters

Нині все залежить від того, як зуміють домовитися між собою основні клани.

78-річного президента Узбекистану Іслама Карімова розбив інсульт. Стан його стабільний, кажуть офіційні джерела, і не дають більше жодної інформації, тоді як за межами країни відкрито говорять про ймовірну смерть державного діяча, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Узбекистан та його політична еліта виявилися не готовими до цієї події, припускає сходознавець Ігор Семиволос. Наступника Карімов не підготував. Тому саме зараз вирішується, хто посяде місце очільника держави. "Який би міг зберегти ключові принципи існування влади в Узбекистані. Хоча б на перехідний етап", - пояснює експерт.

Хто очолить Узбекистан після Карімова: експерти не чекають радикальних змін у політиці держави

Хто очолить Узбекистан після Карімова: експерти не чекають радикальних змін у політиці держави

При владі в Узбекистані Карімов був ще до набуття нею незалежності. Ця держава у центрі Середньої Азії славиться своїми запасами золота, міді та урану. Вона займає 11 місце в світі за видобутком газу та відома своїм сільським господарством, зокрема, бавовною. Країну Карімов очолював 26 років.

Правозахисники називали його одним із найжорстокіших керівників сучасності. 2005-го в Андіжані за його наказом розстріляли 185 мирних протестувальників. Карімов та його оточення контролювали всі ключові сфери в країні. А про статки його родини ходять легенди.

Фото: Getty Images

Старшу дочку Гульнару Карімову вважали мільярдеркою. Вона володіла компанією, що розпоряджалася основними промисловими активами країни. Паралельно співала, займалась дизайном ювелірних прикрас. А ще, за підрахунками міжнародних організацій, отримала майже мільярд доларів хабарів за вихід міжнародних компаній в Узбекистан. Та 2013 року Гульнара потрапила в немилість до батька і опинилась під домашнім арештом.

Друга донька Карімова Лола – відомий у країні дипломат та благодійник. Вона є представником країни у ЮНЕСКО. Крім суспільної діяльності славиться своїм потягом до розкішного життя. Наприклад, за вечерю із Монікою Белуччі вона заплатила 190 тисяч євро. А 2014-го придбала маєток у Беверлі Хіллз, який оцінювали у понад 50 мільйонів доларів.

Фото: Getty Images

Родичів серед претендентів на пост глави держави експерти не бачать. Місце президента пророчать кільком людям. Формально владу повинен посісти глава сенату Нігматілла Юлдашев. Однак вірогіднішим кандидатом на цей пост називають прем'єра Шавката Мірзіяєва, який із Карімовим працює із 2003 року. Інший кандидат - міністр фінансів Рустам Азімов. Він працює із Карімовим ще давніше - з 1991-го. Вирішальне значення у тому, хто буде при владі, матиме домовленість узбекських кланів. Карімов умів шукати компромісів із ними. А тепер компроміс доведеться шукати самим кланам. Інакше в країні можуть поділитися сфери впливу, що в не найліпший економічний час, кажуть експерти, не надто вигідно для усіх сторін. І може призвести до серйозних кривавих сутичок.

Появи неочікуваних фігур у країні не прогнозують. Опозиції в Узбекистані фактично не існує. Радикальні течії теж не розвинені. До різких змін не готові люди. На торішніх виборах президента Карімов набрав майже 90% голосів. Тому, найімовірніше, вони прислухатимуться до того, хто переможе в перемовинах еліт.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація