В Австрії затримали двох пособників паризьких терористів: жили в притулку для біженців

В Австрії затримали двох пособників паризьких терористів: жили в притулку для біженців

За даними правоохоронців, двоє затриманих планували взяти участь в терактах в Парижі 13 листопада. Ілюстрація / Фото: Wammerl Patrick/kurier.at

Ісламісти пробралися в Євросоюз з підробленими сирійськими паспортами.

В Австрії під слідством перебувають двоє ісламістів, які планували брати участь у скоєнні терактів в Парижі 13 листопада разом з іншими терористами, пише Deutsche Welle з посиланням на німецьку газету Bild am Sonntag.

Як повідомляє видання, чоловіки зізналися, що пробиралися до Греції під виглядом біженців одночасно з іншими паризькими терористами. Однак співробітники європейської прикордонною службою Frontex не пропустили їх через підроблених паспортів, і продовжити шлях на захід Європи їм вдалося лише кілька тижнів потому.

Пізніше німецьке Федеральне відомство з охорони конституції повідомило австрійській владі, що двоє припусканих джихадистів знаходяться в гуртожитку для біженців в Зальцбурзі. 10 грудня 2015 року вони були затримані.

Зальцбурзька прокуратура підтвердила газеті лише те, що в попередньому ув'язненні за підозрою в членстві в терористичній організації знаходяться шість осіб. Більш детальна інформація не надається, оскільки слідство ще ведеться.

В середині грудня австрійська прокуратура повідомляла, що в центрі тимчасового розміщення біженців в Зальцбурзі були затримані дві людини, яких перевіряють на причетність до терористичних атак в Парижі. За інформацією ЗМІ, підозрювані приїхали через Грецію по так званому балканському маршруту, використавши підроблені сирійські паспорта.

В результаті серії терактів в Парижі 13 листопада 2015 року загинули 130 осіб. Відповідальність за напади взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

Нагадаємо, раніше німецький тижневик Welt am Sonntag з посиланням на західні спецслужби повідомляв, що бойовики "Ісламської держави" імовірно заволоділи десятками тисяч справжніх паспортів, коли захоплювали адміністративні будівлі в багатьох містах Іраку, Сирії та Лівії, де були чисті бланки паспортів, а також пристосування для їх виробництва. За даними видання, ісламісти торгують "справжніми підробленими паспортами" на чорному ринку за ціною від тисячі до 1500 доларів за штуку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація