В Бельгії 11 осіб звинуватили в підготовці терактів в Парижі

В Бельгії 11 осіб звинуватили в підготовці терактів в Парижі

Всього влада Бельгії висунула звинувачення у підготовці теракту 11 підозрюваним / Фото: Reuters

Цього тижня був затриманий ще один чоловік.

Влада Бельгії у п'ятницю пред'явила звинувачення одинадцятому підозрюваному в підготовці листопадового нападу в Парижі, повідомила прокуратура країни.

Громадянин Бельгії Закарія Ж. 1986 року народження був заарештований у четвер під час одного з поліцейських рейдів. Його звинувачують у вбивствах і в участі у терористичній групі.

Влада Бельгії, таким чином, пред'явила звинувачення за статтями, пов'язаними з тероризмом, загалом 11 підозрюваним. Цього тижня був затриманий ще один чоловік, якого влада підозрювала в причетності до паризьких нападів. Проте його відпустили у зв'язку з браком доказів.

Правоохоронні органи Бельгії і Франції регулярно проводять рейди в рамках розслідування серії нападів в Парижі. Поліція обшукує будинки, які так чи інакше можуть бути пов'язані з ісламістами. 

На початку січня стало відомо про те, що поліція знайшла в одній з квартир Брюсселя пояси смертників, а також сліди вибухівки. У квартирі знайшли відбитки пальців Салаха Абдеслама, якого влада вважає одним з організаторів паризьких терактів. Абдеслам досі перебуває у розшуку.

Нагадаємо, що спецоперація в Бельгії була проведена після терактів в Парижі та його передмістях, скоєних 13 листопада. Тоді три бойовики підірвали себе поряд зі стадіоном "Стад де Франс" у Сен-Дені, ще один - на бульварі Вольтер. Крім того, екстремісти влаштували стрілянину в декількох кафе і ресторанах, терористи захопили заручників у концертному залі "Батаклан", причому двоє з них привели в дію пояси смертника, одного ліквідувала поліція під час штурму. Загинули 130 осіб.

Після терактів у Бельгії підвищили рівень терористичної загрози, в Брюсселі протягом тижня рівень був дуже високим. В місті проводилися рейди, спрямовані на затримання причетних до організації атак в Парижі.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламську державу". Організатор терактів Абдельхамід Абауд підірвав сам себе під час спецоперації силовиків.

У Бельгії виявили схованку терористів, які здійснили теракти у Парижі

У Бельгії виявили схованку терористів, які здійснили теракти у Парижі

Повʼязані теми:

Наступна публікація