В Чехії український посол збирався визволити з в'язниці екс-радника Януковича - ЗМІ

В Чехії український посол збирався визволити з в'язниці екс-радника Януковича -  ЗМІ

Аліхо Файад / Фото: http://www.ceskenoviny.cz/

Його звинувачують у співпраці із терористами.

Українське посольство в Чехії планувало визволення з в'язниці особи, яку звинувачують у співпраці із терористами.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на чеське видання MF DNES.

Йдеться про Аліхо Файада, якого було арештовано у Празі у квітні 2014 року. Його екстрадиції вимагали США. Файад разом із двома іншими чоловіками намагався продати кокаїн та зброю агентам Національного бюро з контролю за незаконним обігом наркотиків, які працювали під легендою членів колумбійської терористичної організації FARC.

Чеське видання пише, що Файад має український паспорт та навіть був радником Віктора Януковича та допускає, що причиною вимоги екстрадиції міг бути інтерес США щодо незаконної торгівлі зброєю в Україні.

Також видання стверджує, що посол України в Чехії Борис Зайчук у 2014 році намагався визволити Файада з в'язниці, пропонуючи грошову заставу. Цитується його лист до тодішнього міністра юстиції Чехії, написаний "через місяць після арешту Файада". У ньому дипломат цікавився розміром застави, запевняючи, що Файад не здійснював ніяких злочинів.

Минулого тижня чеський суд відмовив США в екстрадицій Файада. Це рішення США вже назвали "шокуючим". Наразі Файад виїхав до Бейруту, де, за неперевіреними даними, його було знову заарештовано.

Повʼязані теми:

Наступна публікація