В Іраку є ризик прориву греблі біля захопленого ІД міста на Тигрі

В Іраку є ризик прориву греблі біля захопленого ІД міста на Тигрі

Фото: Reuters

Рівень води в районі Мосула, за деякими прогнозами, може піднятися на 21 метр.

Влада Іраку оголосила про можливий прорив Мосульской греблі на Тигрі. Прем'єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді закликав жителів Мосула евакуюватися на відстань понад шість кілометрів від річки.

Місто Мосул, розташоване нижче за течією, знаходиться під контролем "Ісламської держави". Аналогічне попередження випустило і посольство США в Іраку. У тексті говориться, що рівень води в районі Мосула, за деякими прогнозами, може піднятися на 21 метр через кілька годин після прориву. Від повені серйозно постраждають і інші розташовані на Тигрі міста, в тому числі Багдад, заявили в посольстві.

Технічне обслуговування греблі було перервано на кілька тижнів в 2014 році, коли споруда потрапила під контроль ІД. Згодом гребля була відвойована, проте з тих пір деякі необхідні роботи, для яких потрібен цемент, виконувалися не на належному рівні, оскільки місцева цементна фабрика залишилася під контролем ІД.

США неодноразово попереджали про ризик прориву Мосульской греблі, однак влада Іраку вперше визнала таку небезпеку. Американські військові інженери обстежили дамбу в лютому 2016 року і заявили, що ризик прориву "значно вище, ніж передбачалося раніше".

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що диверсанти збиралися підірвати греблю в Артемівську.

Зловмисники хотіли вивести з ладу стратегічно важливу дорогу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація