В офшорному списку "засвітилися" прес-секретар Путіна і віце-мер Москви

В офшорному списку "засвітилися" прес-секретар Путіна і віце-мер Москви

Фото: УНІАН

Держслужбовцям в Росії заборонено брати участь у бізнес-операціях за кордоном.

Власниками компаній в Панамі та на Британських Віргінських островах є ряд високопоставлених російських чиновників, депутатів, губернаторів, силовиків та їхні близькі родичі.

Повідомляється, що з 2013 року держслужбовцям в Росії заборонено брати участь у бізнес-операціях за кордоном і мати рахунки за кордоном, але за даними Новой газеты, прямих порушень законодавства в більшості описаних випадків немає.

У розслідуванні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP) згадується прес-секретар президента Дмитро Пєсков в зв'язку з компанією Carina Global Assets Ltd., зареєстрованої на Британських Віргінських островах в 2014 році. У заявці на реєстрацію компанії вказано бенефіціар - "професійний фігурист" Тетяна Навка (дружина Пєскова - ред.). Фірма може займатися купівлею інвестиційних активів в інтересах бенефіціара і управляти активами на суму понад 1 млн дол.

Офшор був зареєстрований до весілля Пєскова і Навки, яке відбулося в 2015 році.

Син міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва Дмитро був директором компанії Ronnieville Ltd., заснованої на Британських Віргінських островах в листопаді 2004 року (на той момент Олексій Улюкаєв обіймав посаду першого заступника голови Центробанку).

Іван Малюшин, заступник керуючого справами президента (в 2003-2015 рр..), до 2013 року значився єдиним бенефіціаром панамської Anttrin Services Corp. Але до середини 2013 року заборони на володіння офшорами не існувало. Автори розслідування вказують, що компанія була ліквідована з тритижневим запізненням після вступу в силу закону.

Максим Ликсутов, віце-мер Москви, у різний час був беніфіціаром трьох офшорів: Venlaw Consultants Co. Inc. (Багами), TG Rail Limited (Кіпр), Cantazaro Limited (Кіпр). За півтора місяці до вступу в силу заборони на офшори переписав акції на свою дружину Тетяна, а потім з нею розлучився.

Крім того, у список увійшли губернатор Псковської області Андрій Турчак, губернатор Челябінської області Борис Дубровський, депутати Держдуми від "Єдиної Росії" Віктор Звагельський та Михайло Слипенчук, Олександр Бабаков, сенатор Сулейман Геремеєв, племінник секретаря Радбезу Олексій Патрушев, заступник міністра внутрішніх справ РФ Ігор Зубів.

Нагадаємо, 3 квітня журналісти і десятки ЗМІ по всьому світу одночасно опублікували матеріали про власників великих офшорів, грунтуючись на даних "Панамського архіву" - збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca. Серед власників офшорів виявилися 20 українців, серед яких президент Петро Порошенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація