Після півроку кровопролиття в Ємені оголосили триденне перемир'я

Після півроку кровопролиття в Ємені оголосили триденне перемир'я

Фото: Reuters

Раніше до тимчасового припинення вогню в країні закликали США та Британія.

Увечері в середу, 19 жовтня, у Ємені набере чинності угода про 72-годинне припинення вогню між повстанцями-хуситами та проурядовими силами.

Про це заявив спеціальний посланець ООН щодо Ємену Ісмаїл Ульд Шейх Ахмед, щойно він одержав зобов'язання від конфліктних сторін у країні. Про це повідомляє Reuters.

"Припинення збройного конфлікту, що вперше набрало чинності в квітні, буде поновлено о 23:59 за єменським часом 19 жовтня 2016 й триватиме 72 години зі змогою бути подовженим", — йдеться в заяві посланця ООН.

За словами дипломата Ахмеда, під час перемир'я потерпілим від збройного конфлікту в країні доставлять гуманітарну допомогу.

Єменська влада, своєю чергою, заявила, що перемир'я подовжать у разі, якщо повстанці-хусити знімуть облогу з міста Таїз.

Наразі уряд офіційно визнаного президента Ємену Абда Раббі Мансура Хаді просить про гуманітарний доступ до міста Таїз, що оточене бойовиками угруповання "Аль-Хуті".

Між іншим, сили президента Хаді не контролюють столицю країни Сану. До того ж, урядові сили мають контроль лише над одним із чотирьох шляхів, якими можна дістатися Таїза.

До слова, внаслідок громадянської війни в Ємені загинуло близько 10 тисяч людей, серед них — 3800 цивільних. Такі дані надала ООН.

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Зазначимо, збройний конфлікт у Ємені триває від 2014 року. З одного боку в ньому беруть участь повстанці-хусити "Ансар Алла" і лояльна екс-президентові Алі Абдаллі Салеху частина армії, а з іншого — урядові війська та ополчення, які підтримують президента Абд Раббо Мансуру Хаді.

Нагадаємо, 11 вересня в Ємені внаслідок теракту загинуло 10 військових урядової армії, ще 14 отримали поранення. Смертник на начиненому вибухівкою автомобілі в'їхав у позиції урядових військ.

А 29 серпня терорист-смертник підірвав себе у автомобілі біля міста Аден. Унаслідок теракту загинуло, за різними даними, від 50 до 60 осіб. Ще близько 60 – госпіталізовані внаслідок поранень.

Не так давно в Ємені внаслідок авіаудару по жалобній процесії загинули 140 осіб. Незабаром арабська коаліція на чолі з Саудівською Аравією назвала цей авіаудар помилковим

Між іншим, уперше есмінець ВМС США USS Mason піддався ракетному обстрілу біля берегів Ємену з території, підконтрольній повстанцям-хуситам, у неділю, 10 жовтня.

Після цього США завдали кілька ракетних ударів по повстанцях у відповідь. Це вперше, коли США з початку війни в Ємені прямо вдарили по країні.

У неділю, 16 жовтня, Сполучені Штати й Британія офіційно закликали конфліктні сторони Ємену негайно та безперечно зупинити вогонь.

До слова, у квітні 2016 року в Ємені вже оголошували перемир'я, однак, збройні протистояння поновилися.

Повʼязані теми:

Наступна публікація