В ООН попередили, що Алеппо ризикує стати гігантським кладовищем

В ООН попередили, що Алеппо ризикує стати гігантським кладовищем

Фото: Reuters

Десятки тисяч людей перебувають в облозі.

Оточені сирійськими урядовими військами мешканці східного Алеппо перебувають під загрозою знищення, заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Брайен на спеціальній сесії Ради безпеки ООН.

Про це повідомляє AFP.

"Ми закликаємо усі сторони і тих, хто має вплив на них, зробити усе, що в їх силах, щоб захистити цивільне населення і забезпечити доступ до оточеної частини східного Алеппо, перш ніж вона стане одним гігантським кладовищем", - сказав Стівен О'Брайен.

Жителі оточених районів не мають доступу до продуктів харчування, після неодноразових авіаударів лікарні там не функціонують, лише від останньої суботи місто залишили близько 25 тисяч людей, сказав високопоставлений представник ООН.

О'Брайен сказав, що гуманітарні конвої готові приїхати з Туреччини і Західного Алеппо, але для цього потрібно покласти край облозі міста.

"Ті сторони, які не можуть або не хочуть дотримуватися своїх основних зобов'язань, повинні знати, що вони в один прекрасний день будуть притягнуті до відповідальності за свої дії", - сказав він.

Східна частина Алеппо була ключовим оплотом повстанців, починаючи з 2012 року. Більше чверть мільйона людей жили в східних районах, коли урядові війська взяли їх в облогу чотири місяці тому. Президент Сирії Башар Асад користується дипломатичною підтримкою з боку Росії, яка також підтримує авіаударами наступ сирійських військ.

Фото: ТСН.ua

За останні кілька днів сирійська армія значно просунулася у своєму наступі на східну частину Алеппо. Сили, лояльні Башару Асаду, взяли під свій контроль околиці Алеппо – Джабал-Бадро і Баадин. Обидві розташовані поруч з районом Масакен-Хакано, який війська Асада захопили 26 листопада.

28 листопада армія Асада захопила ключовий квартал Алеппо аль-Сахура, розділивши східну частину міста навпіл. Також повстанці втратили контроль над північно-східною частиною Алеппо.

Франція скликає екстрене засідання Радбезу ООН через ситуацію в сирійському Алеппо

Франція скликає екстрене засідання Радбезу ООН через ситуацію в сирійському Алеппо

Повʼязані теми:

Наступна публікація