В оприлюдненому інтерв'ю 1991 року Путін розповів, чому пішов із КДБ

В оприлюдненому інтерв'ю 1991 року Путін розповів, чому пішов із КДБ

Фото: Reuters

Чинний президент РФ вважав Комітету держбезпеки "монстром".

Перед тим, як почати працювати в адміністрації Анатолія Собчака, чинний президент РФ планував присвятити себе науковій діяльності.

Про це Володимир Путін розповідав в інтерв'ю, яке дав у 1991 році і яке вважається одним з найперших, або навіть перших його офіційних діалогів із пресою.

Текст інтерв'ю для газети "Час пик", що Путін дав Наталії Нікіфоровій, якого раніше не було у Мережі, опублікувало видання "Meduza".

За словами тоді ще очільника з зовнішніх зв'язків адміністрації Анатолія Собчака Путіна, він звільнився з КДБ через бажання займатися науковою діяльністю і це ніяк не було пов'язано із його політичними мотивами.

"Я хотів зайнятися науковою діяльністю, написати дисертацію на тему, яка мені була близька і знайома завжди. А саме з міжнародного приватного права. І, в принципі, до часу, коли мене покликав Собчак, вже влаштувався на роботу в університет. Я хотів працювати юристом і займатися правовим регулюванням зовнішньоекономічних зв'язків", - пояснював він.

Крім того, Путін пояснив тоді, що для продовження роботи у КДБ, він був вимушений переїхати до Москви. Та залишити старих батьків та двох маленьких дітей у Петербурзі він не наважився.

"І тоді я вирішив піти взагалі. Коли було зроблено пропозицію в мерію, тим більше", - казав в інтерв'ю чинний президент РФ.

Щодо чуток, які ширилися у 90-ті, що нібито КДБ спеціально відправив його працювати в адміністрації міста, то чинний президент РФ їх спростовував та вважав, що апарат Комітету держбезпеки слід змінити.

"Як КДБ міг мене впровадити, якщо я звільнений. До того ж зараз адже вже немає того монстра, про якого ми звикли говорити. Те, що апарат комітету загалом перестав відповідати тим завданням, для яких створювався, - це факт. Його потрібно реконструювати. І це роблять. І потім, я працював у зовнішній розвідці, до внутрішньополітичних проблем відношення не мав", - пояснив у 1991 році Путін, зауваживши, що вважає розвідку КДБ "елітою".

Повʼязані теми:

Наступна публікація