У США зафіксували випадок передачі вірусу Зіка статевим шляхом

У США зафіксували випадок передачі вірусу Зіка статевим шляхом

Фото: theguardian.com

Така можливість змусить ВООЗ переглянути свої рекомендації для гостей літніх Олімпійських ігор 2016 року.

Центр з контролю і профілактики захворювань США повідомив про перший відомий випадок передачі вірусу Зіка статевим шляхом — жінка заразила цією хворобою свого партнера.

Про це повідомляє Popular Science.

В результаті незахищеного статевого акту двадцятирічна жінка зі штату Нью-Йорк, яка нещодавно побувала у заражених лихоманкою Зіка районах, передала вірус своєму партнерові.

Можливість передачі вірусу Зіку здоровим чоловікам при незахищеному контакті, ймовірно, змусить Всесвітню організацію охорони здоров'я переглянути свої рекомендації для гостей літніх Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Вірус Зіка цього літа може поширитися на Європу, хоча ймовірність серйозної спалаху захворювання невисока, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я.

За даними ВООЗ, найбільш схильні до поширення вірусу узбережжя Чорного моря в Росії і Грузії, а також острів Мадейра. Країни, де рівень небезпеки спалаху оцінюється як помірний, - Франція, Іспанія, Італія і Греція.

У Великобританії ризик поширення вірусу малий. ВООЗ закликає владу країн знищити місця розмноження москітів та інформувати населення, особливо вагітних жінок - про негативні наслідки захворювання.

Спочатку вважалося, що вірус Зіка приводить до важких уроджених дефектів. Він передається через укуси однієї з різновидів москіта - Aedes aegypti, або комара желтолихоманкового. Однак пізніше з'ясувалося, що процес передачі захворювання більш складний. Вірус Зіка небезпечний для майбутніх матерів тим, що пов'язаний із серйозними вродженими вадами розвитку, у тому числі мікроцефалією у новонароджених дітей.

Вірус Зіку в Європі

Нагадаємо, що в минулому році вірус Зіка охопив країни Латинської Америки, а потім поширився і в США і Європу. Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я назвала вірус Зіка загрозою світового масштабу. За даними ВООЗ, створення вакцини від захворювання знадобиться півтора року.

Пізніше стало відомо, що більше 2 млрд людей проживають в регіонах світу, де існує небезпека поширення вірусу Зіка, йдеться в дослідженні.

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація