В уряді Німеччини висунули умову будівництва "Північного потоку-2"

В уряді Німеччини висунули умову будівництва "Північного потоку-2"

У Німеччині можуть відмовитися від нового газопроводу / Фото: Deutsche Welle

ФРН зважатиме на інтереси Польщі та інших східноєвропейських країн.

Німеччина буде зважати на думку Польщі щодо газопроводу "Північний потік-2". Про це заявив віце-канцлер, міністр економіки і енергетики ФРН Зігмар Габріель.

"Берлін узяв до уваги побоювання Польщі з приводу "Північного потоку-2", - запевнив німець.

За його словами, ФРН не дасть згоди на будівництво газової труби, якщо Східна Європа не отримає гарантій безперебійного постачання палива.

Габріель також підкреслив, що Німеччина і Польща єдині в думці про необхідність диверсифікувати маршрути поставок енергоносіїв.

"В оцінках російського партнера зберігаються відмінності", - зауважив міністр.

Проект "Північний потік - 2" передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу сукупною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. 4 вересня 2015 року "Газпром", BASF, E.ON, ENERGIE, OMV і Shell підписали угоду акціонерів зі створення цієї системи. 27 жовтня у Росії почали будувати 970-кілометровий газопровід "Ухта-Торжок-2", який є частиною "Північного потоку-2". Завдяки цій трубі Росія хоче постачати газ до Європи в обхід України.

У листопаді прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк висловив стурбованість будівництвом нового газопроводу. "Якщо Росія і деякі західні компанії побудують "Північний потік-2", це позбавить Україну $ 2 млрд прибутку, Словаччину - $ 0,8 млрд прибутку, Польщу – $ 0,4 млрд. І це позбавить Європейський союз реальної енергетичної незалежності", - зазначив він.

У грудні ще більш жорстку оцінку проектові дав президент Петро Порошенко. Він заявив, що "Північний потік-2" загрожує енергетичній безпеці ЄС і України. Україна запропонувала європейським партнерам у рамках ведення єдиної енергетичної політики провести жорстку експертизу проекту російського газопроводу "Північний потік-2", а також заблокувати його, оскільки він є антиєвропейським і антиукраїнським.

Повʼязані теми:

Наступна публікація