Бути чи не бути. Як світ реагує на проведення доленосного референдуму в Британії щодо виходу з ЄС

Бути чи не бути. Як світ реагує на проведення доленосного референдуму в Британії щодо виходу з ЄС

23 червня в Британії вирішуватимуть долю членства в ЄС / Фото: Reuters

На офіційному рівні верхівка влади країни виступає за збереження членства Євросоюзу.

У четвер, 23 червня, у Великій Британії відбудеться референдум щодо подальшої долі цієї країни в Євросоюзі. Громадяни визначатимуться: варто залишитися чи вийти із об'єднання. Якщо євроскептики отримають перевагу – Велика Британія може стати першою державою, яка вийде з ЄС: в тому разі, якщо парламент підтримає своїх виборців.

На офіційному рівні верхівка влади виступає за збереження членства ЄС. Цікаво, що питання виходу із союзу фактично розв'язав чинний прем'єр від Консервативної партії Девід Кемерон. Ще на початку 2013 року він розкритикував ЄС за кризу  єврозони, падіння конкурентоспроможності економіки і невідповідність дій уряду ЄС бажанням його громадян. Тоді ж він пообіцяв виборцям провести не пізніше 2017 року референдум про вихід держави з ЄС, якщо його партія здобуде перемогу на парламентських виборах в травні 2015 року. Однак менше ніж за рік, у лютому 2016 року, він досяг домовленостей із Брюсселем щодо реформи європейських інститутів на умовах Лондона в обмін на збережене членство в союзі. Відтоді Кемерон офіційно став підтримувати кампанію проти виходу Британії.

Нещодавно, 19 червня, він вирішив попередити громадян, що після голосування за вихід, шляху назад вже не буде.

Прихильники Британії в складі ЄС / Фото: Reuters

"Якщо ви не впевнені, не ризикуйте, виходячи зі складу ЄС. Якщо ви не знаєте, не робіть цього", - звернувся прем'єр до британців зі сторінок видання The Sunday Telegraph.

 "Якщо ми вийдемо зі складу ЄС і швидко з'ясується, що це велика помилка, не буде можливості передумати і все виправити", - сказав він.

У статті для Guardian, написаній разом з колишнім генсеком конгресу тред-юніонів Бренданом Барбером прем'єр-міністр Британії попередив про тяжкі наслідки виходу з ЄС. Політики наголошують, що наслідком буде удар як по зарплатах, так і по цінах.

Девід Кемерон / Фото: Reuters

"Менш відкрита торгівля призводить до зменшення продуктивності. Неважливо, чи працюєте ви на автозаводі, на фабриці, в магазині або в офісі: швидше за все, ви будете приносити додому менше грошей наприкінці кожного місяця, ніж приносили б у тому випадку, якщо ми залишимося в ЄС ", - зазначили Кемерон й Барбер.

Водночас однією з головних фігур табору "Голосуй за вихід" є депутат парламенту, консерватор Борис Джонсон. Екс-мер Лондона, на думку британських оглядачів, хоче замінити Кемерона на посаді лідера партії.

Минулого місяця він різко розкритикував ЄС і заявив, що цей політичний проект вийшов з-під контролю. Він наголосив на тому, що військові конфлікти на континенті не вщухають, а раду з ними дає лише НАТО.  

"У своїх аргументах вони [прихильники членства в ЄС] використовують термін "мир в Європі ", стверджуючи, що якщо Британія покине ЄС, в полях Фландрії відновиться бійня. Я б сказав, що говорити так - значить серйозно недооцінювати той факт, що Європа сильно змінилася, і НАТО реально забезпечує гарантії миру в Європі ", - цитує його BBC.

На думку Джонсона, через членство в ЄС влада Британії втратила здатність контролювати такі важливі процеси, як міграція в межах Євросоюзу.

Значок табору "Голосуй за вихід" / Фото: Reuters

"Така базова річ, як право держави самому вирішувати, хто отримає право жити і працювати в твоїй країні, відібрана від нас і перебуває в руках Брюсселя", - наголосив політик.

Примітно, що одне з найпопулярніших онлайн-видань Британії Daily Mail прямо напередодні референдуму опублікувало редакційну статтю, в якій звинувачує прихильників членства в ЄС в тому, що вони не навели жодної позитивної підстави для перебування в союзі.

Тим часом глави країн-членів ЄС й очільники об'єднання негативно поставилися до можливого виходу Британії. Лідери країн "великої сімки" виступили проти виходу Британії з Євросоюзу. У декларації, ухваленій ними за підсумками травневого саміту G7, йдеться про "серйозну небезпеку" Brexit для зростання світової економіки. Канцлер Німеччини Ангела Меркель зауважила, що учасники зустрічі переконані: Британія має лишитися в союзі. Взагалі, як пишуть ЗМІ, абзац про референдум був неочікувано вписаний в підсумковий документ. Таким чином, лідери найвпливовіших країн вирішили показати свою підтримку Кемерону.

Глава Європейської Ради Дональд Туск попередив, що вихід Великобританії з Євросоюзу матиме руйнівні наслідки: він збурить усі радикальні антиєвропейські сили всередині ЄС.

Про негативні наслідки для Британії в разі виходу з ЄС попередили і в США. У квітні американський президент Барак Обама в інтерв'ю BBC News зауважив, що якщо країна залишить союз, їй може знадобитися до 10 років на переговори про торговельне співробітництво з США. А кандидат на пост президента Гілларі Клінтон сказала, що, на її думку, вийти з ЄС стало би помилкою для цієї країни.

Водночас у самій Британії назвали гравців на міжнародній арені, які можуть бути зацікавлені у її виході з Євросоюзу: серед них терористи "Ісламської держави" і президент Росії Володимир Путін. Своєю чергою британський аналітичний центр Chatham House зазначає, що в Росії немає єдності думок щодо бажаного результату британського референдуму про вихід зі складу ЄС, причому, можливо, немає навіть в Кремлі. Дослідники схиляються до думки, що російська влада вважає кращим вихід ВБ з ЄС - але є і розуміння обмеженості впливу на Лондон (можливо, навіть розуміння шкоди такого впливу), тому краще нічого не робити.

Офіційних заяв щодо позиції РФ немає – Кремль демонструє, можливо, уявну політику невтручання, а в Центробанку запевняють, що зміни в європейській геополітиці не вплинуть на рубль. У Держдумі радять не "нагнітати пристрасті": глава комітету з міжнародних справ Олексій Пушков впевнений, що Росія "не виграє й не програє в разі виходу Британії з ЄС. У Москві до цього чисто академічний інтерес". Однак ЗМІ пишуть, що пропагандистські аналітики й експерти все ж сподіваються на посилення політичних і економічних проблем в роз'єднаному ЄС, а це має призвести до зміни політики щодо Росії. Їм підіграють і державні ЗМІ, які постійно акцентують на євроскептичних настроях в міжнародних оглядах: ось уже кілька місяців поспіль вони підкреслюють, що число прихильників виходу Британії з ЄС невблаганно зростає.

Тим часом Україна, яка в майбутньому бачить себе членом сильного європейського об'єднання, демонструє підтримку збереження Великої Британії у складі ЄС. Учора президент Петро Порошенко під час прес-конференції з президентом Франції Франсуа Олландом в Парижі висловив сподівання на мудрий вибір громадян ВБ.

"Ми хотіли б бачити Європу сильною і об'єднаною. Це - запорука подальшого успіху ЄС, і це відповідає прагненням українського народу. І друге - ми б хотіли бачити Європу солідарною з Україною. Ми дуже сподіваємося на мудрий вибір британців щодо Brexit. Ми впевнені в тому, що цінності, які об'єднали ЄС, є непорушними, і в майбутньому Європа подолає виклики і залишиться сильною і об'єднаною", - сказав глава держави.

Незважаючи на те, який вибір зроблять британці під час референдуму, його результати не є юридично зобов'язувальними для виконання урядом. Згідно із матеріалами на сайті парламенту, які присвячені процедурі Brexit, йдеться про те, що результати референдуму будуть розглядатися швидше за все як такі, що зобов'язують до політичного рішення, але не юридичного. За останніми даними, розрив між прихильниками й противниками виходу країни з ЄС – не перевищує 3% на користь перших. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація