Вчені дізналися про ще однин канал поширення вірусу Зіка

Вчені дізналися про ще однин канал поширення вірусу Зіка

Фото: theguardian.com

Вірус отримує переваги для виживання в несприятливих для нього умовах.

Американські медики розкрили новий канал поширення вірусу Зіка — збудників однойменної лихоманки.

Про це пише "Лента.ру".

Виявилося, що самки жовтолихоманкового комара, які є основними носіями і передавачами вірусу Зіка, здатні поширювати інфекцію через своє потомство, зокрема, яйця.

Вчені провели експерименти, в яких спостерігали перенесення вірусу у потомства самок інфікованих комарів. Так вірус отримує переваги для виживання в несприятливих для нього умовах, наприклад, в холодному кліматі.

Закрити канал вчені пропонують використанням ларвициду — інсектициду, який діє на комах, які знаходять в личинковому стані, і за допомогою санітарної обробки місць, де комахи можуть відкладати свій яйця.

Вірус Зіка цього літа міг поширитися на Європу, хоча ймовірність серйозного спалаху захворювання невисока, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я.

За даними ВООЗ, найбільш схильні до поширення вірусу узбережжя Чорного моря в Росії і Грузії, а також острів Мадейра. Країни, де рівень небезпеки спалаху оцінюється як помірний, - Франція, Іспанія, Італія і Греція.

У Великобританії ризик поширення вірусу малий. ВООЗ закликає владу країн знищити місця розмноження москітів та інформувати населення, особливо вагітних жінок - про негативні наслідки захворювання.

Спочатку вважалося, що вірус Зіка, який призводить до важких уроджених дефектів,  передається  через укуси однієї з різновидів москіта - Aedes aegypti, або комара жовтолихоманкового. Однак пізніше з'ясувалося, що процес передачі захворювання більш складний. Вірус Зіка небезпечний для майбутніх матерів тим, що пов'язаний із серйозними вродженими вадами розвитку, у тому числі мікроцефалією у новонароджених дітей.

Вірус Зіку в Європі

Нагадаємо, що в минулому році вірус Зіка охопив країни Латинської Америки, а потім поширився і в США і Європу. Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я назвала вірус Зіку загрозою світового масштабу. За даними ВООЗ, створення вакцини від захворювання знадобиться півтора року.

Пізніше стало відомо, що більше 2 млрд людей проживають в регіонах світу, де існує небезпека поширення вірусу Зіка, йдеться в дослідженні.

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Повʼязані теми:

Наступна публікація