Вчені радять перенести Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро через лихоманку Зіка

Вчені радять перенести Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро через лихоманку Зіка

Фото: Reuters

Олімпіада в Ріо має відбутися з 5 по 21 серпня.

Понад сто видатних учених зі всього світу підписали відкритого листа на адресу Всесвітньої організації охорони здоров'я із закликом відкласти або перенести Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро через епідемію лихоманки Зіка.

Лист підписали 125 експертів в області охорони здоров'я, у тому числі фахівці з Оксфордського, Гарвардського та Єльського університетів.

"Невиправданому ризику піддадуться 500 тисяч іноземних туристів з усіх країн, що беруть участь в Іграх. Вони можуть стати переносниками вірусу і повернутися додому, до місця, де він може викликати епідемію", - йдеться в листі. Вчені стверджують, що проводити Олімпіаду під час спалаху епідемії неетично, і закликають ВООЗ переглянути правила та обмеження, пов'язані з Зіка.

У травні Міжнародний олімпійський комітет заявив, що, незважаючи на епідемію, не бачить причин для перенесення місця або часу Ігор. Олімпіада в Ріо має відбутися з 5 по 21 серпня.

Вірус Зіка цього літа може поширитися на Європу, хоча ймовірність серйозного спалаху захворювання невисока, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я.

За даними ВООЗ, найбільш схильні до поширення вірусу узбережжя Чорного моря в Росії і Грузії, а також острів Мадейра. Країни, де рівень небезпеки спалаху оцінюється як помірний, - Франція, Іспанія, Італія і Греція.

У Великобританії ризик поширення вірусу малий. ВООЗ закликає владу країн знищити місця розмноження москітів та інформувати населення, особливо вагітних жінок - про негативні наслідки захворювання.

Спочатку вважалося, що приводить до важких уроджених дефектів вірус Зіка передається через укуси однієї з різновидів москіта - Aedes aegypti, або комара жовтолихоманного. Однак пізніше з'ясувалося, що процес передачі захворювання більш складний. Вірус Зіка небезпечний для майбутніх матерів тим, що пов'язаний із серйозними вродженими вадами розвитку, у тому числі мікроцефалією у новонароджених дітей.

Вірус Зіку в Європі

Нагадаємо, що в минулому році вірус Зіка охопив країни Латинської Америки, а потім поширився і в США і Європу. Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я назвала вірус Зіка загрозою світового масштабу. За даними ВООЗ, створення вакцини від захворювання знадобиться півтора року.

Пізніше стало відомо, що більше 2 млрд людей проживають в регіонах світу, де існує небезпека поширення вірусу Зіка, йдеться в дослідженні.

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Повʼязані теми:

Наступна публікація