Вдова екс-агента ФСБ Литвиненка про смерть свого чоловіка: Росія організувала цей злочин

Вдова екс-агента ФСБ Литвиненка про смерть свого чоловіка: Росія організувала цей злочин

Фото: Reuters

Марина Литвиненко заявила про важливість британського розслідування.

Вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, який помер від отруєння у 2006 році, заявила, що завершене британське публічне розслідування показує, що за вбивством її чоловіка стоїть влада РФ.

Як пише "Голос Америки", Марина Литвиненко заявила, що розслідування ймовірних зв'язків Кремля з російською організованою злочинністю, яке проводив її чоловік, можливо, зіграло важливу роль в ухваленні рішення про його вбивство.

"Звичайно, важко сказати, чого торкнувся Саша, що стало останньою краплею, коли він був убитий. Але, очевидно, що це пов'язано з його можливістю розслідувати зв'язки Кремля з організованою злочинністю. Це було дуже важливо", - зазначила вдова Литвиненка.

Вона заявила про важливість британського розслідування під керівництвом судді британського Високого суду у відставці Роберта Оуена.

"Він не тільки розслідував всі факти смерті Саші. Він знайшов зв'язок цього вбивства з Російською державою. Російська держава організувала цей злочин", - заявила Марина Литвиненко, додавши, що Оуен провів "неймовірну роботу".

Нагадаємо, Литвиненко помер від отруєння полонієм 23 листопада 2006 року. Як було встановлено, 1 листопада він зустрічався з Луговим і Ковтуном в готелі Millenium, на зустрічі пив чай, який, імовірно, і був отруєний.

Литвиненко отримав політичний притулок у Великобританії в 2001 році, до цього він піддавався переслідуванню з боку російських правоохоронних органів. Перебуваючи у Європі, колишній службовець ФСБ неодноразово критикував російську владу і президента Володимира Путіна.

У день оприлюднення звіту вдова вбитого співробітника ФСБ Олександра Литвиненка Марина закликала владу Великобританії ввести санкції проти президента РФ Володимира Путіна.

Водночас представник МЗС Росії Марія Захарова заявила про те, що підсумкова доповідь щодо винних у вбивстві Литвиненка є заангажованою

У зовнішньополітичному відомстві Великої Британії вирішили викликати посла РФ Олександра Яковенка через можливу причетність російської влади до злочину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація