Від лаборантки до легенди кіно. Біографія "щасливої полонянки комедійного жанру" Наталії Крачковської

Наталія Крачковська померла 3 березня в Москві.

Сьогодні, 3 березня, у лікарні в Москві померла видатна актриса театру й кіно Наталія Крачковська. Їй було 77 років.

За 40 років своєї кінокар'єри вона полюбилася глядачам, перш за все, комедійними ролями. Іноді навіть не головними. Проте зіграні нею персонажі були настільки яскравими, харизматичними та колоритними, що запам'яталися краще, ніж головні герої. Вона знялася в понад 100 стрічках, пише "УзнайВсе".

ДИТИНСТВО

Наталія Крачковська (до заміжжя – Бєлогорцева) народилася у Москві в сім'ї актриси Театру імені Пушкіна Марії Фоніної та Леоніда Бєлогорцева. Дід Наталії по батьковій лінії свого часу служив в охороні царя, сім'я мала дворянське коріння. А тому батька майбутньої акторки нікуди не бралди на роботу, окрім як актором.

У 1930-х роках батько Наталії був репресований, а коли почалася Друга світова війна, то він першим пішов добровольцем на фронт, бо завжди хотів бути військовим. Після війни він залишився служити в Німеччині комендантом, де незабаром загинув.

Наталія з мамою та молодшою сестрою Іриною жили в Москві. Мама часто пропадала в театрі, тому дівчат виховували бабуся й дідусь по маминій лінії.

Наталія Крачковська глядачам запам'яталася пишнотілою. Проте в молодості вона була настільки худою, що бабуся по батьковій лінії вирішила її відгодувати. Зовсім скоро Крачковська перетворилася на "пампушку", якою й запам'яталася всім. У дитинстві Наталія навіть мріяла стати балериною. Проте стрімке набирання ваги змусило її покинути це заняття. Але з приводу зайвої ваги Наталія ніколи не комплексувала і завжди мала чимало прихильників.

ПОЧАТОК КАР'ЄРИ

Наталія зростала в акторській родині, а тому питань із майбутнім вибором професії не було. Щоправда, мама хотіла, аби вона стала архівістом. Наталя ж обрала акторство.

Після закінчення школи Наталія подала документи до ВДІКу, на курс Бєлокурова, куди вона хотіла потрапити. Також для "підстраховки" подала документи до історико-архівного інституту. Конкурс у ВДІКу становив 256 осіб на місце. Але вона пройшла.

"Ось цю "дурку" беремо", – сказав тоді Бєлокуров після того, як Наталія на прослуховуванні прочитала монолог Івана-дурника з "Конька-Горбунка" Єршова.

Проте доля розпорядилася інакше. Після зарахування на навчання невдовзі вона потрапила в серйозну аварію, довгий час лежала прикутою до лікарняного ліжка, практично повністю втратила зір.

Після лікарні за нею доглядала бабуся, виходила її, повернувся зір. Але шанс навчатися у ВДІКу вже втратила. Лікарі порадили їй не перенапружувати зір, тому Наталія влаштувалася лаборантом в Інститут металургії. Але продовжувала мріяти про кінокар'єру.

У 1959 році, не витримавши, вирушила на "Мосфільм" з проханням взяти її хоча б в якусь масовку. Наталю взяли. Згодом вона навіть почала виконувати епізодичні ролі.

Більш-менш серйозним дебютом Наталії в кінематографі стала роль Віруньки в картині Володимира Басова "Битва в дорозі" 1961 року.

Потім в акторській роботі була невелика перерва, вона знову працювала лаборанткою.

У велике кіно вона потрапила випадково. На той час вона вже була заміжня за звукорежисером Володимиром Крачковським. У 1971 році він познайомив її зі своїм другом і режисером Леонідом Гайдаєм. Саме в той час Гайдай шукав актрису на роль мадам Грицацуєвої у стрічці "12 стільців". Наталія пройшла кінопроби і її затвердили на роль. Так почалася зіркова кар'єра дебютантки без профільної освіти.

Крачковська принесла в радянський кінематограф абсолютно новий типаж, що зробило її в одну мить найбільш затребуваною комедійною актрисою.

"ІВАН ВАСИЛЬОВИЧ ЗМІНЮЄ ПРОФЕСІЮ"

Наступна робота Крачковської стала ще більш успішною – фрази дружини Івана Васильовича Бунши з гайдаївської комедії "Іван Васильович змінює професію" знають і пам'ятають багато глядачів: "І тебе вилікують, і мене вилікують...". Деякі з них були придумані самою актрисою: "Інтелігент! Вивчили вас на свою голову! Облисіли всі!".

Під час знімань фільму Крачковська серйозно захворіла, скинула 20 кілограмів. Після одужання з'явилася на зніманнях. Гайдай одразу ж відправив її "на дієту": "З ранку – манна каша зі збитими вершками, в обід – макарони з сиром, на вечерю – оладки з медом. Через тиждень повернетеся". Тижня дійсно вистачило для того, щоб повернути втрачені 20 кілограмів.

Знімання в цій комедії принесли актрисі ще більшу популярність і симпатію глядачів. На одному знімальному майданчику з нею працювали Юрій Яковлєв, Леонід Куравльов, Олександр Дем'яненко, Наталія Селезньова.

Надалі співпраця Наталії з режисером Гайдаєм продовжилося – далі були стрічки "Не може бути!", "Інкогніто з Петербурга", "Приватний детектив, або Операція "Кооперація", "На Дерибасівській гарна погода, або На Брайтон Біч знову йдуть дощі".

НАРОДНА АКТРИСА

Після Гайдаївських стрічок Наталія Крачковська стала народною улюбленицею, а від пропозицій режисерів не було відбою. Її вміння сміятися над собою, показувати себе з екрану огрядною і комічною гідно була оцінене режисерами, навперебій звали її в комедійні фільми.

Вона також знімалася в комедійних кіножурналах "Фітиль" та "Єралаш".

Кінокритики називали Крачковську "королевою комічного епізоду". Це дійсно так, адже кращі ролі актриси – невеликі, ефектні появи. Короткі ролі в "Покровських воротах", "Не може бути", "Людині з бульвару Капуцинів" і безлічі інших фільмів створили цілу галерею неповторних образів гладких сварливих дружин, тещ, стервозних сусідок.

Драматичних, серйозних ролей в акторському списку Крачковської практично немає. Одного разу один режисер намагався дати їй трагічну роль, але художня рада була непохитною: "Що ви! Вона ж мадам Грицацуєва!".

Після смерті режисера Леоніда Гайдая, на жаль, гідних комедійних режисерів у вітчизняному кіно не знайшлося. Крачковська грала в багатьох фільмах Михайла Кокшенова ("Російське чудо", "Російський бізнес", "Російський рахунок") про нових росіян.

ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ І СІМ'Я

Зі своїм майбутнім чоловіком звукорежисером Володимиром Крачковським Наталія познайомилася на зніманнях стрічки "Повінь" в Тарусі. Її серце він завойовував не букетами троянд, а ласощами – сиром, сметаною та свіжими булочками. Таке залицяння підкорило Наталію.

Разом вони прожили 26 років. Аж до смерті чоловіка. Їхній шлюб був щасливим – Крачковські практично не сварилися, вони вчилися один в одного всі ті роки, що провели разом. Володимир помер у 1988 році.

Син, Василь Крачковський, продовжив справу батька – нині працює звукорежисером на "Мосфільмі". У 1996-му Василь був номінований на кінопремію "Ніка". Він одружений, виховує 24-річного сина Володимира.

Наталія Крачковська завжди говорила про себе: "Я – щаслива полонянка комедійного жанру". В кінці 1990-х років, коли російський кінопрокат прийшов у невеликий занепад, а з ним і фільми комедійного жанру, Крачковська майже перестала зніматися.

У кінці 2001 року вона відкрила "Школу акторської майстерності Наталії Крачковської", в якій допомагає дітям в освоєнні професії актора.

На початку 2000-х вона продовжила співпрацю з Михайлом Кокшеновим, остання роль в його фільмах – роль єгипетської цариці Нефертіті в стрічці "Секрет фараона". Також варто відзначити її роботи у фільмі "Ліфт іде за розкладом", серіалі "Курортний роман".

В останні роки Крачковська практично не знімалася в кіно, у тому числі через стан здоров'я.

Вона працювала в Театрі кіноактора, беручи участь в постановці "Шаленості кохання". Також була задіяна в спектаклях "Ставлю на любов!", "Коханці й кругле ліжко". Останнім часом вона була задіяна в Співдружності акторів Таганки у виставі"Наречена для банкіра", грала у виставах "Моя бабуся молодша за мене" в "Антрепризі" та "Шаленості кохання" в Незалежній антрепризі Людмили Жівітченко.

У листопаді 2010 року Наталія Крачковська потрапила в лікарню з серцевим нападом. Улітку 2013-го стався другий напад, була операція на серці. Актрисі встановили кардіостимулятор. Саме проблеми зі здоров'ям не дозволяли їй активно зніматися і виступати.

П'ять днів тому, 28 лютого 2016-го, Наталію Крачковську госпіталізували в реанімацію московської лікарні. Серце видатної акторки перестало битися вранці 3 березня…

Повʼязані теми:

Наступна публікація