Від потискань рук до присідання. Як люди вітаються один з одним у різних країнах

Від потискань рук до присідання. Як люди вітаються один з одним у різних країнах

Фото: Reuters

21 листопада в світі відзначають Всесвітній день вітань.

У понеділок, 21 листопада, світ відзначає Всесвітній день вітань. Про це йдеться в сюжеті "Сніданок з 1+1".

Це свято з'явилось 1973 року, як одноразова акція-відповідь на збройний конфлікт між Ізраїлем та Єгиптом і Сирією, що також має назву Війна Судного Дня. Зрештою ця акція переросла у всесвітнє свято, яке відзначають у понад 180 країнах світу.

Придумали свято рідні брати з США, студенти Браян та Майкл МакКормаки. Вони спостерігали за подіями на Близькому Сході через екран телевізора. Тоді 21 листопада 1973 року хлопці розіслали 1360 листів 7 мовами очільникам парламентів різних країн із закликом підтримати всесвітній день вітань.

На диво братів акцію підхопили лідери десятків держав, а загалом листи-вітання отримали мешканці 180 країн. Серед безпосередніх учасників за понад 40 років існування свята засвітились Білл Клінтон, Генрі Форд, Айзек Азімов, Далай Лама, Стіві Вандер, Лучано Паваротті та Королева Єлизавета Друга.

Сьогодні свято перекочувало і в Мережу і щороку 21 листопада на сторінках Instagram та Youtube з'являються тисячі усміхнених відеовітань.

До речі, бути привітним та посміхатись іншим корисно не лише для карми, а й для психологічного здоров'я. Завдяки цьому покращується настрій, людина починає краще виглядати, у неї з'являється більше ресурсу для того, щоб вирішувати психологічні проблеми тут і зараз.

Та не всюди в світі люди вітаються потисканням або змахом руки. Так, в кенійському племені Акамба на знак величезної поваги люди плюють один в одного. Плем'я Масаї також вітається зі слиною. Однак, спочатку вони плюють на свої руки, а потім потискають руку іншого. Традиційна вітальна поза в деяких індійських племенах – присідання. А на Тибеті замість традиційного вітання вам покажуть язик.

Взяти ж участь у Всесвітньому дні вітань може кожен. Для цього треба лише надіслати листа зі словами вітання як мінімум десятьом своїм друзям. Таким чином, за словами родоначальників свята, кожен може висловити свою підтримку миру в усьому світі.

Сьогодні - Всесвітній день вітань

Сьогодні - Всесвітній день вітань

Повʼязані теми:

Наступна публікація