Нічне рішення Центробанку остаточно вб'є російську економіку - The Washington Post

Нічне рішення Центробанку остаточно вб'є російську економіку - The Washington Post

Експерти пронозують економіці РФ стрімке падіння

Експерти переконані, що радикальне підняття ключової ставки може врятувати рубль, але точно вб'є російську економіку.

Кумедна річ трапилася з Володимиром Путіним, поки він накручував стратегічні кола навколо Заходу: російська економіка впала.

Таку думку висловив оглядач The Washington Post Метт О'Брайан у своїй колонці, проаналізувавши рішення Центрбанку, прийняте на нічній екстреній нараді, на фоні рекордного падіння рубля - підняття ключової ставки одразу до 17 відсотків, пише портал "Медуза".

Експерт переконаний - такий відчайдушний крок може врятувати рубль, але точно вб'є російську економіку.

ТСН.ua публікує повний текст статті О'Брайана "На жаль, Путін. Російська економіка приречена" ("Sorry, Putin. Russia's economy is doomed").

Останні новини: Центральний банк Росії на екстреній нараді о першій годині ночі підняв процентну ставку з 10,5 до 17 відсотків, намагаючись тим самим зупинити падіння рубля, який за рік вже знецінився на 50 відсотків. Відчайдушний крок - заради порятунку російської валюти в жертву приноситься російська економіка. Тобто навіть якщо він спрацює, все стане набагато гірше.

Це класичний різновид кризи в економіці, що розвивається. Правда, Росія - не стільки економіка, скільки бізнес з експорту енергоносіїв, який субсидує все інше. Якщо це і спрощення, то незначне. Ось чому комбінація зі збільшення експорту із США і зниження попиту в Європі, Китаї та Японії вдарила по них особливо сильно. Дешева нафта означає для Росії меншу кількість доларів, які можна поміняти на рублі. Відповідно, знижується попит на рублі - і їх ціна падає. А те, що в Росії почався доларовий дефіцит після введення санкцій через вторгнення в Україну, не робить ситуацію кращою.

Складіть це все, і вийде приблизно 22-процентне падіння рубля за останній місяць - при цьому тільки вчора падіння склало 11 відсотків. Рубль в цьому році впав навіть більше, ніж гривня чи нафту марки Brent. Єдиний актив - якщо тут застосовно цей вираз - який відчуває себе гірше, ніж впавший у два рази рубль - це Біткоін, валюта-підробка, яку техно-утопісти вперто називають майбутнім, і не факт, що такого майбутнього ми хочемо.

А буде тільки гірше. Розумієте, Росія застрягла в економічному "Виверті-22" Її економіка потребує більш низької процентної ставки, яка підштовхне зростання. Але її компаніям необхідна більш висока ставка - щоб рубль пішов вище і доларові запозичення перестали бути такими дорогими. Тобто, щоб вони не зробили, вони все одно б облажались. Збережи вони ставку на низькому рівні, рубль продовжив би валитися, інфляція б підскочила, і у великих корпорацій трапився б дефолт - але при цьому економіка не завалилася б так сильно.

Замість цього Росія застосувала фінансове знаряддя залякування, одним махом піднявши ставку з 10,5 до 17 відсотків. Така ставка зажене агонізуючу російську економіку в глибоку депресію - російські банки вже прогнозують рецесію в 4,5-4,7 відсотка - але, можливо (тільки можливо), це зупинить падіння рубля. Подивимося. Якщо це не допоможе, Росії для підтримки рубля доведеться вдатися до контролю капіталу і навіть, можливо, просити допомоги Міжнародного валютного фонду.

Путінська Росія, як і СРСР, сильна тільки за умови високих цін на нафту. У 1970-х, коли СРСР вторгся в Афганістан, ми думали, що програємо Холодну війну - і помилилися. У реальності вони догодили в свій В'єтнам - і могли собі дозволити прогодувати своє населення тільки до того моменту, поки ціни на нафту залишалися захмарними. Коли в 1980-х ціни на нафту досягли дна, радянський економічний міраж розсіявся для всіх, в тому числі і для жителів СРСР, які намагалися добути їжу в порожніх магазинах. Зараз все повторюється, тільки без марксизму-ленінізму. Путін міг дозволити собі вторгнутися в Грузію або в Україні, коли ціна на нафту вимірювалася тризначними цифрами, але коли вона впала в два рази - ні. Росія більше не може собі дозволити нічого.

Путін може грати в шахи, поки ми граємо в шашки - але тільки якщо ми позичимо йому грошей на шаховий набір.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація