Вірус Зіка блискавично шириться планетою: за місяць зона зараження зросла вдвічі

Вірус Зіка блискавично шириться планетою: за місяць зона зараження зросла вдвічі

Вірус Зіка блискавично шириться планетою / Фото: Reuters

Учені попереджають про можливість пандемії.

Нова загроза заповнила телеекрани і перші шпальти газет – вірус Зіка. Заразитися можуть чотири мільйони людей у 20 країнах двох американських континентів, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Всесвітня організація охорони здоров'я днями скликали екстрене засідання. Учені попереджають про можливість пандемії, бо інфекція шириться блискавично. За місяць зона зараження зросла вдвічі. Український Мінздоров просить не їхати поки до Південної Америки.

Передовсім, до Бразилії, де хворих найбільше.

Утім, минулого тижня перші випадки захворювання зафіксували вже в Європі. І вірус поступово наближається до України. Заражених на вірус Зіка виявили в Німеччині, Франції, Фінляндії, Данії, Великій Британії. 

Головний герой цієї всесвітньої паніки - комар аедес: його легко впізнати по незвичних білих перетинках на тільці. "Неприємний, бридкий", а саме так перекладається його назва з латини, і переносить вірус.

Хвороба минає за тиждень, практично без ускладнень, але завдає смертельного удару по ненароджених дітях. Майже 4000 немовлят із мікроцефалією зафіксували тільки в Бразилії.

Ознака мікроцефалії - неприродно малий череп немовляти, відтак - нерозвинений мозок.

Вірус Зіка увірвався на телеекрани і перші шпальти газет

Вірус Зіка увірвався на телеекрани і перші шпальти газет

Сплеск появи на світ малюків із цим діагнозом пов'язують саме з вірусом Зіка. Влада країн Латинської Америки закликає жінок утриматися від вагітності щонайменше на два роки.

Найстрашніше, що вакцини від вірусу Зіка досі немає. Хоча відомий він іще з 1947 року, а перший випадок захворювання стався в 1954 році в Африці.

Але тепер вірус Зіка із блискавичною швидкістю завойовує нові території. Комара "кусаку" бачили в Швейцарії, Іспанії, Італії та Туреччині, а це вже зовсім близько до нас.

Найвідоміші лабораторії світу шукають вакцину. Обнадійливі новини прийшли з Канади, тамтешні медики обіцяють упоратися до серпня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація