Витончені токсини та отруєні парасольки. Як спецслужби Росії вбивають опонентів Кремля

Витончені токсини та отруєні парасольки. Як спецслужби Росії вбивають опонентів Кремля

Витончені токсини та отруєні парасольки. Як спецслужби Росії вбивають опонентів Кремля

Фото: dogileva.sitecity.ru

Російські спецслужби протягом багатьох років підозрюють в отруєнні "ворогів" влади.

Високий суд Лондона сьогодні, 21 січня, назвав винних у смерті колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, який був отруєний високотоксичним полонієм. Суд назвав винними депутата Держдуми Андрія Лугового і підприємця Дмитра Ковтуна, і не виключив, що вони можуть діяти за вказівкою ФСБ. Журналісти "Радіо свобода" згадали, в яких вбивствах через отруєння раніше звинувачували співробітників російських спецслужб. І які отрути при цьому використовувалися.

Гельземій – жовтий жасмин. Отруйну речовину отримують із рослин родини гельземієвих, а точніше, з  рідкісного виду рослини, що росте в Азії, – Gelsemium elegans. Імовірно ним був убитий критик Кремля і підприємець Олександр Перепеличний, який отримав притулок у Великобританії в 2009 році і допомагав проводити у Швейцарії розслідування російських схем відмивання грошей, давав свідчення проти ймовірно причетних до корупції московських чиновників, а також про тих, хто міг мати стосунок до вбивства у слідчому ізоляторі юриста Сергія Магнітського. Перепеличний помер у віці 44 років від серцевого нападу під час пробіжки неподалік свого будинку в графстві Саррей і став четвертим свідком у справі, який помер за загадкових обставин. Колегам Перепеличний скаржився на погрози. Розслідування його смерті, яке було закрито в 2012 році, відновили в травні 2015 року. В шлунку загиблого підприємця були виявлені сліди речовини, отриманої з високотоксичної рослини гельземію. Ця отрута вражає нервову систему і може призводити до зупинки серця.

Полоній-210. Рідкісний і вкрай радіоактивний елемент, що зустрічається в уранових рудах, приблизно в 250 тисяч разів токсичніший за синильну кислоту, яка також є надзвичайно отруйною і в концентрованому вигляді може призвести до швидкої смерті. Колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко, який отримав у Лондоні статус біженця, був отруєний в одному з лондонських суші-барів у листопаді 2006 року. Після розтину з'ясувалося, що причиною смерті стала присутність в його тілі полонію-210. Раніше в Британії смертей від отруєння полонієм зафіксовано не було. Перед смертю Литвиненко написав листа, в якому звинуватив Володимира Путіна у своїй смерті. Раніше він звинуватив ФСБ у вибухах житлових будинків та інших діях, спрямованих на те, щоб привести до влади нинішнього російського президента. Також Литвиненко звинуватив Путіна в тому, що за його наказом було вбито журналістку, критика Кремля, Ганну Політковську, яку застрелили всього за кілька місяців до смерті Литвиненка.

Британські слідчі зібрали докази особистої причетності Путіна до вбивства Литвиненка

Британські слідчі зібрали докази особистої причетності Путіна до вбивства Литвиненка

Талій. Важкий метал. Невелика і нетоксична кількість радіоізотопу талію-201 використовується в медицині при рентгені. Солі талію при цьому – високотоксичні речовини, які застосовуються при виробництві щурячих отрут і препаратів для знищення шкідливих комах. Отруєння талієм призводить до втрати волосся. Через те, що цей хімічний елемент використовується як знаряддя вбивства, його іноді називають "отрута отруйника". Колишній капітан радянської розвідки Микола Хохлов вимушено емігрував до Штатів в 1953 році. Причиною стало те, що він розповів про плани КДБ вбити одного з лідерів Народно-трудового союзу солідаристів Георгія Околовича. У 1957 році Хохлов проходив лікування в Німеччині від отруєння талієм в результаті замаху на його життя. Це отруєння вважається першим в історії випадком застосування КДБ отруйних речовин.

Журналіст-розслідувач Юрій Щекочихін виступав проти корупції і сильного впливу організованої злочинності в Росії. За кілька місяців до запланованої зустрічі у Сполучених Штатах зі слідчим з ФБР Щекочихін помер. Це сталося в липні 2003 року. У Росії оголосили, що Щекочихін помер через синдром Лайєлла – важку форму алергічного дерматиту, однак його медикаментозне лікування і результати розтину перебували під контролем ФСБ Росії. Деякі фахівці вважають, що симптоми загадкової хвороби журналіста схожі з тими, які були у Хохлова і Литвиненка.

Політковську намагалися отруїти за кілька років до того, як застрелили / Фото: Новая газета
Тетрахлордібензодіоксин (TCDD) – "Діоксин". Речовина без кольору і запаху. За даними Міжнародного агентства з вивчення раку, TCDD вважається канцерогенною для людини речовиною. Третій президент України Віктор Ющенко був отруєний діоксином наприкінці 2004 року під час передвиборчої президентської кампанії, коли його головним суперником був проросійський кандидат Віктор Янукович. Згідно зі зробленими аналізами, в організмі Ющенка була друга за величиною концентрація TCDD, коли-небудь виявлена у людини. Ющенко, який виступав за інтеграцію України в Європейський союз і членство країни в НАТО, заявляв, що його отруєння "не є приватною справою", і звинуватив російську владу в перешкоджанні розслідуванню, покликаному знайти винних в отруєнні.

Зарин і інші нервово-паралітичні препарати. Зарин – нервово-паралітичний рідкий препарат без запаху і смаку. Він викликає смерть від удушення, оскільки жертва не може контролювати м'язи, що беруть участь в процесі дихання. Особливо небезпечний, якщо його вдихати. Зарин легко випаровується, його пари можуть проникати в тіло через шкіру. ООН класифікувала зарин як зброю масового знищення. Зберігання заріну заборонене Конвенцією про хімічну зброю. У 2002 році, згідно із заявами ФСБ, оперативники вбили польового командира Хаттаба, який воював на боці чеченських повстанців. Родичі Хаттаба і джерела в Чечні стверджують, що командир помер незабаром після того, як розкрив отриманий ним лист, вкритий "швидкодіючим нервово-паралітичним препаратом, можливо, зарином або аналогічним за властивостями препаратом".

Рицин. У Радянському Союзі за часів холодної війни як зброя застосовувалася отрута рицин. Агенти КДБ підозрювалися у щонайменше трьох спробах вбивств перебіжчиків з допомогою цієї зброї. Отрута рицин виробляється з насіння рицини, які давляться для отримання касторової олії. М'якоть з 8 роздавлених одиниць насіння вважається дозою, небезпечною для дорослої людини. Небезпечніше всього отрута рицин діє, якщо потрапляє в кровоносну систему людини за допомогою ін'єкції. У формі очищеного порошку доза рицину розміром в декілька кристалів кухонної солі може бути достатньою, щоб викликати смерть людини. В 1978 році в Лондоні болгарського дисидента Георгія Маркова вбили уколом парасольки, отруєної рицином. Марков, який співпрацював з Бі-бі-сі і Радіо Свобода, помер за 4 години після уколу.

Десятьма днями раніше було здійснено аналогічну спробу замаху на болгарського перебіжчика Володимира Костова, який працював на Радіо Свобода. Його вкололи в спину голкою з таким самим препаратом на одній із станцій паризького метро в серпні 1978 року. Однак доза ін'єкції виявилася невеликою, і Костов вижив.

У серпні 1981 року під час відвідування продуктового магазину в американському штаті Вірджинія поранення в нирку рициновою кулькою, випущеною з духової зброї, отримав викритий подвійний агент ЦРУ Борис Коржак. Коржак вижив, і завжди покладав відповідальність за замах на КДБ.

Неідентифіковані отрути. Афганський політик часів холодної війни Хафизулла Амін очолював протягом трьох місяців Афганістан після того, як за його розпорядженням був убитий прорадянськи налаштований президент Афганістану Нур-Мухаммед Таракі. Радянська влада звинувачувала Аміна в тому, що він є агентом ЦРУ. Агент КДБ, який зумів отримати роботу кухаря в президентському палаці, спробував отруїти Аміна 13 грудня 1979 року. Однак Амін підозрював, що його хочуть отруїти, і помінявся своєю стравою і напоєм з зятем. Той захворів і був відправлений до Москви на лікування. За два тижні Амін був убитий в результаті штурму палацу радянськими військами.

Журналістка і правозахисниця, критик Кремля Анна Політковська отримала важке отруєння у вересні 2004 року, після того, як випила чай під час авіарейсу компанії "Аерофлот". Політковська прямувала в Беслан, де на той момент терористи утримували заручників у школі. Журналістка була впевнена, що її намагалися отруїти агенти ФСБ, однак тоді журналіст вижила. Два роки потому вона була застрелена в під'їзді свого будинку в Москві.

У Москві згадують вбиту журналістку Ганну Політковську

У Москві згадують вбиту журналістку Ганну Політковську

Повʼязані теми:

Наступна публікація