Військові спробували влаштувати переворот у Туреччині, щоб зупинити експансію Ердогана – експерти

Військові спробували влаштувати переворот у Туреччині, щоб зупинити експансію Ердогана – експерти

Фото: Reuters

Якби заколот виявився успішним, жертв було би більше.

Спробу військового перевороту 16 липня у Туреччині експерти називають чи не останнім шансом для турецьких армійців зупинити владну експансію президента Реджепа Ердогана. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Кілька тисяч військових вивели на вулиці танки та перекрили мости через Босфор із закликами відновити конституційний лад, права людини, права свободи та верховенство закону. Військові завжди були окремою кастою турецького суспільства, яка за останні 64 років чотири рази скидала владу саме через заколоти.

"Вони намагалися здійснити переворот в класичному, зрозумілому для турків 20 століття штибі. Але ситуація змінилася", - каже експерт-сходознавець Ігор Семиволос.

Реджеп Таїп Ердоган уже 14 років – ключова фігура в Туреччині. 2002-го його партія перемогла на парламентських виборах. Уже за рік Ердоган на 10 років став незмінним прем'єром, а з 2014-го – президентом. Його спроби ісламізувати країну та зосередити у власних руках усю владу і викликали обурення частини суспільства.

"Це не новина про порівняння Ердогана із Путіним, і з Януковичем. Говорять і говорили про це дуже багато", - зазначає політичний експерт Богдан Яременко.

Експерт з міжнародних відносин Тогрул Ізмаїл вважає що серед певної групи військових було деяке незадоволення владою і через заколот вони намагалися довести свою правоту.

Радикальні дії турецьких військових і сам Ердоган, і його прибічники пов"язують із 75-річним ісламським проповідником та письменником Фетхуллахом Гюленом. Він входить до 500 найвпливовіших людей світу й очолює рух "Хизмет". Довгий час Гюлен був наставником Ердогана, та 1999-го вони посварилися. Гюлен змушений був тікати до Сполучених Штатів. Звідти критикував політику Ердогана. Зокрема, за жорстокий розгін протестувальників 2013-го на площі Таксим. У відповідь Ердоган затримав сотні прихильників Гюлена, начебто за обвинуваченнями в хабарництві та підготовці державного перевороту. Нині Гюлен живе в Пенсильванії, усі обвинувачення відкидає.

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Тим часом політологи нинішню спробу перевороту називають невдалою.

"Тут демократична країна. Тут спроби ось таких бунтів або переворотів без підтримки турецького народу - вони провальні", - каже експерт з міжнародних відносин Тогрул Ізмаїл.

"Практично це ми бачимо останній фінал драми, коли військові втратять остаточний вплив на прийняття будь-яких політичних рішень у Туреччині", - додає експерт-сходознавець Ігор Семиволос.

Експерти кажуть, що якби заколот виявився успішним, жертв було би більше, могла би розпочатися громадянська війна. Але бунт провалився. І це, найімовірніше, лише зміцнить імідж Реджепа Ердогана, як народного лідера Туреччини.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Нагадаємо, група військових вчинила в ніч проти 16 липня спробу збройного перевороту в Туреччині. Бунтівники захопили кілька вертольотів і танків, перекрили мости через Босфор у Стамбулі і стали обстрілювати з повітря урядові будівлі в Анкарі, а також перешкодили роботі каналів TRT і CNN Turk. Через кілька годин після оголошення про переворот силам, лояльним Ердогану, вдалося змусити бунтівних військових здатися. 

Станом на 16:20 за київським часом були затримані 2639 військовослужбовців, які брали участь у спробі державного перевороту. Водночас під час заколоту загинули 265 людей, з них 104 - заколотники. Поранення отримали близько 1440 людей.

Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що заколотники будуть притягнуті до відповідальності згідно з законами країни. Водночас він не виключив, що в конституцію країни у зв'язку зі спробою перевороту можуть бути внесені зміни, які повертають смертну кару.

Повʼязані теми:

Наступна публікація