Вкидають бюлетені, як м'ясо у борщ. Добірка відео порушень на виборах у Росії

Вкидають бюлетені, як м'ясо у борщ. Добірка відео порушень на виборах у Росії

Фото: Reuters

У ЦВК, тим часом, відмовилися визнавати зафільмовані порушення доказами. 

Вчора, 18 вересня, у Росії відбулися вибори до Державної Думи.

У день голосування в соцмережах активно публікували відео із порушеннями з виборчих дільниць із різних куточків Росії. Під час волевиявлення цілими стосами вкидали бюлетені, влаштовували каруселі, голосували по кілька разів, підвозили куплених виборців і давали бюлетені людям без прописки та відкріпного талону.

Порушення фіксували на камери у Дагестані, Татарстані, Барнаулі, Ревді, Нижньому Новгороді, Ростовській області.

Блогери та активісти заявляли, що заповнені бюлетені на дільницях вкидали "як м'ясо у борщ", а на одній із дільниць навіть влаштували погром.

Попри величезну кількість відео, глава російського ЦВК Елла Памфілова заявила, що цього недостатньо для визнання порушень під час голосування. До того ж, вона пригрозила, що подаватиме до суду за наклепи та спроби дискредитувати вибори.

"Якщо будуть продовжувати робити такі заяви, ми будемо просто подавати до суду за наклеп, за усвідомлену спробу дискредитувати вибори. Якщо є якісь факти - нехай нам надсилають, ми тут же будемо реагувати", - наголошувала вона.

Окрім тотальних порушень на цьогорічних виборах до Держдуми, відзначалася і рекордно низька явка – вона склала 47,81% за підсумками обробки 93% бюлетенів і стала найнижчою в історії Росії. На це Памфілова відповіла так "Явка, як явка".

У Кремлі також відмовилися визнавати низькою явку на виборах. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вона є вищою ніж у "переважній більшості європейських країн".

"Дійсно, віталася б більш висока явка, але не потрібно, однак, применшувати значення тих цифр, які ми по явці маємо на сьогодні. Її не можна назвати низькою, ви знаєте, що в переважній більшості європейських країн, власне, явка набагато нижча, і це відображає реальність, ту пропорцію політично активного населення, яка традиційно бере участь у виборчому процесі", - наводить його цитату РИА "Новости".

Також Пєсков назвав результати виборів у РФ "вотумом довіри Путіну".

"Очевидно, що переважна більшість тих, хто голосував висловилася де-факто в підтримку президента. Вчергове президент отримав значний вотум довіри від народу країни", - наголосив Пєсков.

Представники російських опозиційних партій, які, за попередніми результатами голосування, до російського парламенту не потрапили, критикують голосування. Так, лідер партії "Парнас" Михайло Касьянов назвав нелегітимними підсумки виборів до Державної думи.

"Говорячи про те, що вибори не були вільними, не були чесними, результати не були достовірними, висновок один - вибори не були легітимними, сформована за їхніми результатами Державна дума не буде легітимним органом влади", - наводить цитату політика російська агенція "Інтерфакс".

За його словами, за день голосування партія одержала інформацію про фальсифікації, "вкидання", а також випадки викреслювання партії зі списків.

Нагадаємо, що в неділю, 18 вересня, у Росії відбулося голосування на виборах до нижньої палати парламенту – Державної думи.

Москва вперше організувала вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – в Криму і Севастополі. Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства і консульств. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Тренди соцмереж
Наступна публікація