Влада Китаю атакувала гонконгських "майданівців" потужним трояном

Китайська влада намагається дезорієнтувати мітингувальників та отримати доступ до їхніх персональних даних.

Влада Китаю створила програму для стеження за людьми в Гонконзі, які вийшли на масові акції протесту. Про це повідомила ізраїльська компанія Lacoon Mobile Security.

Як пише The New York Times, учасники протестів почали отримувати анонімні повідомлення в месенджері WhatsApp, що пропонують завантажити і встановити додаток, призначений для спілкування та координації дій.

Масові протести в Гонконзі. / Фото: Getty Images
Під виглядом програми ховається шкідливий додаток, так званий троян Xsser mRAT. Після інтсталяції він отримує доступ до всіх даних, що містяться на смартфоні користувача, дозволяючи відслідковувати, зокрема, його дзвінки, повідомлення, місце розташування, список контактів, фотографії та паролі від інших додатків.

Додаток може працювати не тільки на Android, але й iOS. Створення такого шкідливого додатка - досить складна задача. Це перша програма для iOS, створена в Китаї, зазначають фахівці компанії.

Учасники протестів у Гонконзі активно користуються інтернетом для організації своїх акцій. Так, у Twitter у руху є хештеги #UmbrellaRevolution та #OccupyCentral, а також аккаунт @OCLPHK. Крім того, учасники акцій користуються сервісом Instagram, через що той був заблокований китайською владою.

Але в Гонконзі навчилися обходитися і без інтернету. Протестувальники активно використовуєть додаток FireChat. Він дозволяє людям спілкуватися між собою навіть там, де не працює стільниковий зв'язок. Месенджер встановлює безпосереднє з'єднання між двома пристроями на відстані до 70 м.

Масові протести в Гонконзі. / Фото: Getty Images
Нагадаємо, у минулі вихідні тисячі демонстрантів заблокували вулиці в центрі Гонконгу, вимагаючи проведення демократичних виборів. Протестуючі незадоволені тим, що влада Китаю сама хоче відбирати кандидатів на вибори, які відбудуться в 2017 році.

Ініціатором кампанії масової непокори стала група Occupy Central. У соцмережах масовий протестний рух вже назвали "революцією парасольок", оскільки для захисту від 30-градусної спеки багато учасників беруть із собою парасольки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація