Влада Молдови відмовилася виконати вимоги мітингувальників

Влада Молдови відмовилася виконати вимоги мітингувальників

Мітингувальники вимагають розпуску парламенту. / Фото: Reuters

Парламент вважає уряд легітимним.

Влада Молдови відмовилася виконувати вимоги демонстрантів розпустити парламент, назвавши їх нездійсненними.

Спікер парламенту країни Андріан Канду після консультацій з лідерами партій, що входять у коаліцію, заявив, що юридичних підстав для розпуску парламенту немає, передає ТАСС.

Він зазначив, що в конституції Молдови вказані три випадки, коли можна розпустити парламент: його недієздатність, неможливість обрання депутатами президента і відмова висловити вотум довіри уряду.

Канду заявив, що парламент вважає уряд Павла Філіпа легітимним. За його словами, незважаючи на те, що він стверджувався в "складних умовах", закон не був порушений.

"Дострокові вибори - не вихід із сьогоднішньої ситуації. У Молдови сьогодні серйозні фінансові проблеми і уряду треба терміново включатися в роботу, тому вимога опозиції про визнання кабінету нелегітимним виключена", - заявив Канду.

У свою чергу лідер соціалістів Ігор Додон заявив, що опозиція буде посилювати тиск на владу. 24 січня в Кишиневі відбудеться масова акція протесту, на якій опозиціонери планують створити Комітет національного порятунку.

О першій годині у Молдові спливає термін ультиматуму, який протестувальники висунули уряду

О першій годині у Молдові спливає термін ультиматуму, який протестувальники висунули уряду

Нагадаємо, у середу, 20 січня, у Кишиневі приблизно тисяча активістів заблокувала підступи до будівлі парламенту та захопили частину першого поверху. Сталося декілька бійок з правоохоронцями, які застосували проти мітингувальників сльозогінний газ. 

Протестувальники висловили невдоволення затвердженням складу нового уряду у парламенті. На думку активістів, це рішення було прийняте з порушенням.

Активісти частково витіснили поліцію із будівлі парламенту і вимагають нових виборів та відставки уряду. Під стінами парламенту зібралися тисячі людей, вони палять вогнища поруч із будівлею.

Повʼязані теми:

Наступна публікація