Все, що треба знати про теракти у Брюсселі: географія вибухів та пошуки терористів

Все, що треба знати про теракти у Брюсселі: географія вибухів та пошуки терористів

Фото: Reuters

Постійно надходять нові дані щодо жертв вибухів в аеропорті та метро.

22 березня у Брюсселі відбулася серія терактів. Вибухи прогриміли спочатку в аеропорті бельгійської столиці, пізніше бомби розірвалися на двох станціях метро.

Географія та хронологія вибухів

Близько десятої години ранку у залі прильоту аеропорту Брюсселя "Завантем" прогриміли два вибухи, унаслідок чого обвалилася підвісна стеля. 

Одразу після аеропорту, вибух пролунав у метро на станції "Маальбек", розташованій у європейській частині міста, недалеко від району Шуман.

Тоді представники бельгійського метро повідомили, що усі станції метрополітену міста закриті. Незважаючи на це, незабаром було підірвано ще й станцію "Шуман".

Зазначимо, що неподалік від станцій, які піддалися атакам, розташовані будівлі Єврокомісії та Ради ЄС.

Брюссель станом на 16.00

 

Жертви

Після вибухів надходили різні дані щодо жертв, цифри постійно збільшувалися. За останніми офіційними даними, унаслідок вибухів в аеропорті загинули 14 осіб, 81 людина поранена. Від вибуху на станції метро "Маальбек" щонайменше 20 жертв і 55 поранених.  Інформації щодо ймовірних жертв чи постраждалих на станції "Шуман" наразі немає.

Терористична загроза

За даними ЗМІ, перед вибухами в аеропорту Брюсселя була чутна стрілянина і крики арабською мовою. Пізніше стало відомо, що у залі очікування знайшли автомати Калашнікова. Також правоохоронці виявили ще три пояси смертників, які не розірвалися.

ЗМІ повідомили, що вибуховий пристрій в аеропорті привів у дію терорист-смертник. Пізніше ІД взяла на себе відповідальність.

 

 

Терористи начинили бомби склом та цвяхами для спричинення більшої кількості смертей. Про це, як повідомляють ЗМІ, свідчить характер поранень постраждалих, які крім опіків отримали численні порізи.

Одразу після вибухів в аеропорті рівень терористичної загрози у державі підняли до четвертого - максимального. Десь за годину уряд Бельгії визнав вибухи терактами.

Під час антитерористичного рейду бельгійські правоохоронці затримали принаймні п'ятьох людей. Інформації про їхні особи наразі немає. Проте поліція розповсюдила фото підозрюваного у терактів аеропорті. "Невідомий чоловік, вдягнений у білий одяг, підозрюється у причетності до ранкових вибухів, які забрали життя щонайменше 14 людей. Особи двох інших чоловіків на фото невідомі", - йдеться у повідомленні поліції.

Фото: Twitter/VTM.NIEUWS

Місцеві ЗМІ з посиланням на джерела у поліції повідомляють, що спецслужби Бельгії знали про ймовірність скоєння терактів, але не мали інформації щодо дати та місця його скоєння.

Заходи безпеки

Не працює громадський транспорт метро, автобуси, трамваї і, звичайно, аеропорт. Усі рейси скасовані.

Терміново заходи безпеки посилюють на всіх головних вокзалах, станціях, аеропортах у всьому Євросоюзі. Також роботу призупинила залізнична гілка мережі Eurostar – вона з'єднує Брюссель із французьким Ліллем, а звідти – з Парижем і Лондоном.

 

Також закриті усі структури Євросоюзу, усі зустрічі анульовано. Їхнім співробітникам дали розпорядження залишатися в закритих приміщеннях або у себе вдома.

Крім того, було прийняте рішення закрити кордон із Францією. За даними ЗМІ, призупинено рух автомобільного та залізничного транспорту, в тому числі рух швидкісних поїздів Thalys в обох напрямках. Скасовано і рух потягу до Лондона.

Місцевим жителям радять сидіти вдома, на роботу рекомендують не виходити до п'ятниці, а дітей із дитсадків та шкіл батькам віддають лише "на руки" з пред'явленням паспорта.

Реакція світу

Уряд Франції ухвалив рішення розмістити додатково 1600 поліцейських і жандармів на кордонах країни і на транспортних об'єктах, включаючи аеропорти і вокзали. Крім того, президент Франції Франсуа Олланд провів екстрену нараду зі своїм прем'єром та міністром оборони. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон також скликав нараду урядового комітету з надзвичайних ситуацій.

Заходи безпеки підвищують і в Україні. Голова СБУ Василь Грицак не виключає "російського сліду" у брюссельських терактах. "Я не здивуюся, якщо це є елементом тієї гібридної війни Росії. Зараз будуть кивати на ІДІЛ, я не беруся стверджувати, але я роблю припущення", - зауважив Грицак.

Наввипередки коментують теракти представники російської влади. Примітно, що деякі офіційні особи РФ з одного боку висловлюють співчуття, а з іншого - звинувачують у подіях сам Євросоюз.

Біля брюссельської станції метро "Шуман" надають допомогу пораненим

Біля брюссельської станції метро "Шуман" надають допомогу пораненим

Повʼязані теми:

Наступна публікація