В Австралії набуває популярності підпільний наркотик, що "вбиває наповал"

В Австралії набуває популярності підпільний наркотик, що "вбиває наповал"

Фото: CityNews

Медики ще не до кінця вивчили вуличний наркотик W-18, відомий як "боби", або "туманні 80-ті".

Австралійським прикордонникам вже кілька разів вдалося конфіскувати в країні нову небезпечну речовину під назвою W-18.

Місцева влада занепокоєна зростанням популярності відносно нового вуличного наркотику, що має знеболювальний ефект і що водночас може призвести до фатальних наслідків, повідомляють News.com.au.

Очільник австралійських прикордонників Роман Квадевліґ заявив, що цей наркотик набагато потужніший, ніж опіат фентаніл. Через небезпечність вживання W-18 навіть у малих дозах його вже прозвали наркотиком, що "вбиває наповал". 

Сьогодні цей наркотик виготовляють у підпільних лабораторях Китаю і випускають як у пігулках, так і в порошковій формі. Цікаво те, що його наявність у крові медики виявити не можуть.

Попри поширену хибну думку, W-18 не є опіатом. Це знеболювальний засіб, розроблений канадськими дослідниками у 1980-х. Одначе, його вважали надто сильним, щоб випускати на ринок.

За словами співробітника австралійського Національного науково-дослідного інституту лікарських засобів доктора Стефана Брайта, W-18 — це депресант (речовина, що знижує активність центральної нервової системи), і він є повною протилежністю "вечірковим" наркотикам, які навпаки "звеселяють".

Брайт зауважує, що люди вживають W-18, помилково вважаючи, що це героїн. "Боби" здебільшого випускають саме як підробки, і той факт, що людина не знає, який саме наркотик вживає, і призводить до смертельних наслідків. Причина — передозування.

Деякі ЗМІ поширили думку, що цей наркотик "у 100 разів сильніший за фентаніл" або "у 10 тисяч разів потужніший, ніж морфін". Однак, лікарям невідома ані структура W-18, ані його дози, тому такі заяви не є правдивими.

На ринках W-18 з'явився лише два роки тому як знеболювальне, але канадські правоохоронці почали переслідувати його вже 2015 року. Цьогоріч його офіційно заборонили у Швеції. 

Нагадаємо, наприкінці серпня дві канадські дівчини спробували перевезти до Австралії аж 95 кг кокаїну на суму понад 30 мільйонів доларів. Дівчата подорожували на круїзному лайнері, що прямував до Австралії з Великої Британії. Відчайдух затримали співробітники прикордонної служби Австралії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація