WikiLeaks опублікував тисячі листів Клінтон і верхівки Демократичної партії, Порошенко теж фігурує

WikiLeaks опублікував тисячі листів Клінтон і верхівки Демократичної партії, Порошенко теж фігурує

Фото: Reuters

У листуванні понад 150 разів згадується Україна. 

Сайт WikiLeaks опублікував 30 322 електронних листів і прикріплених до них документів, відправлених з особистого сервера кандидата в президенти США Гілларі Клінтон.

Листи були відправлені під час її перебування на посаді держсекретаря США і охоплюють період з 30 червня 2010 року до 12 серпня 2014. Всього листування Клінтон налічує 50 547 сторінок.

Також на WikiLeaks з'явилися 19 252 електронних листів і 8034 доданих до них документів Національного комітету Демократичної партії США. Це листування охоплює період з січня 2015 року до 25 травня 2016 року.

Зазначимо, що швидкий пошук по базі листування Демократично партії виявив лише один лист, в якому фігурує прізвище президента України Петра Порошенка. Це протокольний лист, в якому констатується факт телефонної розмови віце-президента США Джо Байдена із Порошенком.

Він датований 13 травня 2016 року і в ньому йдеться про призначення Юрія Луценка главою Генпрокуратури України. Зокрема, в листі, який був надісланий із Білого дому вказано, що США вітають призначення Луценка на посаду. У зв'язку з цим Сполучені Штати оголосили, що готові рухатися далі у напрямку підписання 1 млрд доларів на реформи в Україні. Під час розмови Байден і Порошенко також засудили російську агресію в Україні.

566

Зазначимо, що згідно з пошуком по базі листів Демократичної партії, Україна зустрічається близько 50 разів. Як правило згадування відбувається у щоденних моніторингах ЗМІ. Частіше за все зустрічається у контексті російської військової агресії в нашій країні та недотриманням Росії Мінських домовленостей. Ще понад 100 разів Україна зустрічається у персональному листуванні самої Клінтон. Листи переважною більшістю стосуються моніторингу ситуації під час виборів 2012 року. Швидкий пошук у базі не виявив аналітичних чи викривальних листів.

Витік стався з облікових записів семи ключових фігур Національного комітету: директора з комунікацій Луїса Міранда (10770 електронних листів), фінансового директора Джордона Каплана (3797 листи), фінансового начальника штабу Скотта Комера (3095 листи), фінансового директора стратегічних ініціатив Даніеля Перріша (1472 повідомлень електронної пошти), фінансового директора Аллена Закарі (1611 повідомлень електронної пошти), старшого радника Ендрю Райта (938 повідомлень електронної пошти) і фінансового директора по Північній Каліфорнії Роберта (Еріка) Стоу (751 повідомлень електронної пошти).

Америка визначилася з основними кандидатами в президенти

Америка визначилася з основними кандидатами в президенти

Раніше засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж звинуватив Google у співпраці з владою США, а також в наданні допомоги у передвиборній кампанії Гілларі Клінтон. "Google безпосередньо залучений в кампанію Хілларі Клінтон", - заявив Ассанж.

Нагадаємо, в США Клінтон звинувачують у використанні незахищеного сервера для робочого листування під час її перебування на посаді держсекретаря США.

При цьому глава ФБР Джеймс Комі рекомендував міністерству юстиції не порушувати справу щодо Гілларі Клінтон у зв'язку з її необережним поводженням з документами. В результаті генеральний прокурор США Лоретта Лінч відмовилася висувати звинувачення проти Клінтон.

Дональд Трамп офіційно підтвердив намір стати кандидатом в президенти

Дональд Трамп офіційно підтвердив намір стати кандидатом в президенти

Повʼязані теми:

Наступна публікація