Які передвиборні обіцянки може виконати Дональд Трамп - Süddeutsche Zeitung

Які передвиборні обіцянки може виконати Дональд Трамп - Süddeutsche Zeitung

Фото: Getty Images

Видання знайшло програму Трампа зі сміливими обіцянками та страшними погрозами і вирішило проаналізувати її.

Трамп хоче, щоб у зовнішній політиці США були на першому місці. Йому важливіше переслідувати терористів, а не позбуватися диктаторів.

Про це пише Ніколас Ріхтер у статті "Які передвиборні обіцянки може виконати Дональд Трамп?", опублікованій на сайті газети Süddeutsche Zeitung.

Проблема Трампа, і тепер Америки, полягає в тому, що він повинен протягом чотирьох років керувати США, але до цих пір сам точно не знає, чого хоче

Ніколас Ріхтер, Süddeutsche Zeitung

Виборча кампанія Дональда Трампа вважалася чимось на зразок середнього пальця американському истэблишменту і зарозумілості Вашингтона. Він обіцяв, що ще покаже еліті, чого вартий. Перемігши на виборах, Трамп стримав обіцянку. Проблема Трампа, і тепер Америки, полягає в тому, що він повинен протягом чотирьох років керувати США, але до цих пір сам точно не знає, чого хоче. Можливо, деякі виборці Трампа зараз діють так, як британці, які проголосували за "брексіт", а на наступний ранок шукали в Google, що ж означає "брексит" для Великобританії. Якщо зараз пошукати програму Трампа, там можна виявити сміливі обіцянки і страшні загрози. Але що з цього вдасться виконати?

Стіна на кордоні з Мексикою? Високу вартість повинен схвалити парламент

Американські виборці наділили Трампа величезною силою. По-перше, він завоював Білий дім, що дає йому право одноособового прийняття рішень з багатьох питань, особливо у зовнішній політиці. По-друге, парламент на боці Трампа. Республіканці відстояли свою більшість в обох палатах. Це нагадує 2009 і 2010 роки, коли президент Барак Обама з допомогою значного більшості керував парламентом і реалізував свої амбітні проекти, наприклад, пакет антикризових заходів і реформи в галузі охорони здоров'я.

Різниця між Обамою в 2009 році і Трампом у 2016 полягає у тому, що тоді партія поважала Обаму, в той час як республіканці у Вашингтоні ненавидять Трампа

Ніколас Ріхтер, Süddeutsche Zeitung

Тим не менше, різниця між Обамою в 2009 році і Трампом у 2016 полягає у тому, що тоді партія поважала Обаму, в той час як республіканці у Вашингтоні ненавидять Трампа. Пол Райан, представник депутатів, ідеологічно набагато більш правий, ніж Трамп, але він неодноразово критикував виступи тоді ще кандидата в президенти, і навіть відмовився підтримувати його під час виборчої кампанії. На відміну від демократичних парламентських груп у 2009, республіканці в 2016 році конфліктують і не можуть знайти компроміс. Це означає, що у президента і парламенту будуть доволі складні відносини. Трамп не зможе керувати країною одноосібно.

Відмінності між виборчою кампанією і реальністю відображені у двох найпопулярніших ідеях Трампа: він хоче побудувати на південній межі Сполучених Штатів стіну, яку має сплатити Мексика, і він хоче депортувати мільйони іммігрантів, які не мають посвідки на проживання. Трамп може збудувати стіну. Більшою мірою вона навіть готова; але мова йде про те, щоб заповнити прогалини на кордоні у 3000 кілометрів. Саме по собі це обійдеться дуже дорого. Мексика, швидше за все, відмовиться взяти на себе частину витрат. Тому доведеться оплатити рахунок республіканського Конгресу у Вашингтоні. Поки неясно, наскільки він до цього готовий.

Ще більше складнощів створює його план щодо депортації мільйонів людей. Держава спочатку повинна знайти цих "нелегалів", передати суду, посадити в автобуси і подбати про їхніх дітей, частина яких народилися в Америці і, отже, вони є громадянами США. Цей процес вимагає багато зусиль і грошей від адміністрації, поліції і судових органів. Крім того, це призведе до проблем на ринку праці, оскільки багато нелегалів з Центральної Америки взяли на себе погано оплачувану, важку і небезпечну роботу, в якій зовсім не зацікавлені білі американці. У довгостроковій перспективі це загрожує важкими наслідками для уряду, а також для підприємств.

У зовнішній політиці Трамп хоче бачити Америку на першому місці

З допомогою своєї влади, республіканці під керівництвом Трампа, швидше за все, спробують виконати обіцянку, яку повторювали у всіх виборчих кампаніях протягом багатьох років: скасувати суперечливу реформу Обами в галузі охорони здоров'я. Це звучить простіше, ніж є насправді, і не тільки тому, що мільйони американців вже застраховані згідно з чинним законодавством. Ймовірно, в республіканському таборі також виникне суперечка про те, чим замінити ненависну систему "Obamacare". Багато консервативних республіканців продовжують вважати, що держава не повинна втручатися в систему охорони здоров'я своїх громадян. Трамп заявив, що вважає таку політику занадто жорсткою і хоче створити хоча б одну мережу для найбільш вразливих пацієнтів. Правда, він ніколи не пояснював в деталях, як він хоче здійснити і оплатити це, втім, як і багато чого іншого.

Якщо спробувати проаналізувати зовнішню політику Трампа, то її можна охарактеризувати, як націоналістичну, навіть ізоляціоністську

Ніколас Ріхтер, Süddeutsche Zeitung

Якщо спробувати проаналізувати зовнішню політику Трампа, то її можна охарактеризувати, як націоналістичну, навіть ізоляціоністську. Трамп хоче бачити Америку на першому місці, він поставив під сумнів такі союзи, як НАТО, і оголосив про скасування вільної торгівлі і штрафних зборів, у тому числі, стосовно Китаю. Загалом, зовнішня політика – це сфера, в якій президенти США мають найбільшу свободу дій, тому що вони можуть приймати рішення в обхід парламенту.

Тим не менш, це не стосується тих питань, за які взявся Трамп. Договір про НАТО являє собою міжнародну угоду, яку було схвалено Сенатом США. Без Сенату Трамп не зможе ні розпустити військовий альянс, ні змінити умови. Малоймовірно, що шановний Сенат США поставить під сумнів НАТО; він дуже досвідчений у зовнішній політиці, та дуже консервативний за темпераментом. Те ж саме можна сказати і про можливе скасування угоди про вільну торгівлю НАФТА з Канадою і Мексикою. Республіканці в принципі прихильники вільної торгівлі, тому що вони вірять у вільну економіку за мінімального втручання держави. Торгова війна зі штрафними митами, як припускає Трамп, може суттєво зашкодити орієнтованої на експорт американській економіці.

Трамп вважає, що важливіше переслідувати терористів на Близькому Сході, ніж позбавлятися від диктаторів

Найбільшу свободу дій Трамп, швидше за все, отримає щодо політики на Близькому Сході. У питанні Сирії він може прагнути до компромісу з Росією, який допоможе залишити у влади сирійського диктатора Башара аль-Асада. Трамп вважає, що важливіше переслідувати терористів на Близькому Сході, ніж позбавлятися від диктаторів. Крім того, може відбутися поворот в політиці стосовно Ірану. Трамп і Конгрес ненавидять ядерну угоду, яку Обама уклав після тривалих переговорів з режимом в Тегерані. Разом вони можуть фактично скасувати угоду. Чого очікувати від Трампа Америці і всьому світу, поки неясно. Трамп завжди багато хвалився, його виступи ніколи не були змістовними. Багато людей голосували за нього через невизначеність. І тепер вони її отримали.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація