Японія переправить найбільший вантаж збройного плутонію до США

Японія переправить найбільший вантаж збройного плутонію до США

Це буде найбільша поставка небезпечного матеріалу з 1992 року. / Фото: qz.com

Поставка небезпечного матеріалу відбудеться вже на цих вихідних.

Японія переправить збройний плутоній США вже цими вихідними. Це буде найбільша поставка небезпечного матеріалу з 1992 року.

Як повідомляє Reuters, 331 кг збройного плутонію завантажать у Токаї Мура, що на північному сході від Токіо. Вантаж відвезе збройний британський корабель Pacific Egret до Департаменту енергетики Рівер Сайт у Південній Кароліні, США.

Посольство США в Токіо не прокоментувало подію. Так само і прес-секретар японського атомного агентства відмовився від коментарів з міркувань безпеки.

Зазначимо, це лише невелика кількість усього плутонію, яку має Японія. Більшість матеріалу спалюється в ядерних реакторах країни. Однак, після ядерної катастрофи, що сталася у Фукусімі в 2011 році, усі, окрім двох реакторів, були закриті.

Збройний плутоній можна використовувати для створення передової ядерної зброї або так званої брудної бомби.

Плутоній, який Японія переправить до США, поставили США, Великобританія та Франція для проекту Fast Critical Assembly Японського атомного енергетичного агентства. Угода про повернення матеріалу в США була досягнута в березні 2014 року.

Нагадаємо, у п'ятницю, 11 березня, у Японії вшанували пам'ять загиблих у смертельному цунамі 2011 року. Мешканці країни взяли участь у загальній хвилині мовчання та помолилися за жертв стихії, що призвела до найбільшої ядерної катастрофи після Чорнобиля і забрала життя 16 тисяч японців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація