ЄС почав будівництво газопроводу в обхід Росії

ЄС почав будівництво газопроводу в обхід Росії

Євросоюз почав будівництво Трансадріатичного газопроводу / Фото: Reuters

Він зв'яже Грецію та Італію через Адріатичне море і Балкани.

Євросоюз почав будівництво Трансадріатичного газопроводу.

Про це повідомив офіційний представник Єврокомісії Маргаритіс Схінас, передає ТАСС.

 

 

Наголошується, що цей газопровід стане ключовим елементом Південного газового коридору для транспортування блакитного палива в обхід Росії: він зв'яже Грецію та Італію через Адріатичне море і Балкани. Його протяжність становитиме понад 800 км.

"Офіційна церемонія початку будівництва Трансадріатичного газопроводу проходить сьогодні в Салоніках у Греції, Єврокомісію на ній представляє заступник голови ЄК з питань енергосоюзу Марош Шефчович", - розповів Схинас.

 

 

Трансадріатичний газопровід є фінальною ланкою Південного газового коридору, який спрямований на транспортування Каспійського газу через Закавказзя і Туреччину в країни Євросоюзу. У перспективі до цього проекту можуть бути підключені іранські газові родовища.

"Ми розраховуємо, що до кінця будівництва Південного газового коридору в 2019 або 2020 році ним буде поставлятися 10 млрд кубометрів газу на рік", - сказали в ЄК.

Нагадаємо, минулого року в Росії почали будувати 970-кілометровий газопровід "Ухта-Торжок-2", який є частиною багатостраждального "Північного потоку-2" – трубопроводу з РФ до Німеччини. Саме завдяки цій трубі Росія хоче постачати газ в Європу в обхід України.

За підрахунками колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, якщо Росія і деякі західні компанії побудують "Північний потік-2", це позбавить Україну двох мільярдів доларів прибутку.

Раніше вісім країн-членів Євросоюзу підписали лист голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, якому висловили незгоду з проектом "Північний потік-2". На думку заявників, проект суттєво вплине на розвиток ринку газу і модель транзиту газу в регіоні, передусім на транзитний маршрут через територію України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація